ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/02/2020

СРБИЈА МОРА БИТИ СВЈЕСНА ТЕЖИНЕ СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ

 

БЕОГРАД, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да српски народ треба да буде свјестан опасности у коjима ће се Србија наћи када услиједи приједлог запада о Космету и нагласио да се и сам буди са страхом шта ће прделожити САД и остали.

 

"Мислим на то како сачувати територију, економију, мир, да будемо снажнији, а да друге не окренемо против нас", рекао је Вучић, гостујући на Телевизији "Прва".

Вучић сматра да ће САД и остале земље покушати да кажу Србији да ће добићити гаранције за улазак у ЕУ, али да морају признати Косово и да ће добити посебан статус за Србе.

Он је упозорио да то неће бити добро рјешење нити за Србију нити за српски народ.

Када је ријеч о стању у региону и сталним нападима које трпи Србија из Сарајева, Подгорице и Загреба, Вучић је рекао да њима треба дежурни кривац да би прикрили своје неуспјехе, прије свега на економском плану, јер стагнирају за разлику од Србије која снажно економски напредује.

"Око Републике Српске имам мого страхова и веома сам забринут за ситуацију у БиХ и нећу више ни реч рећи. Само ћу вас подсетити да њихови медији и политичари и бошњачки и хрватски отворено кажу, осим /лидера ХДЗ-а БиХ/ Драгана Човића, `Косово је за нас независно, али ми то не можемо због Републике Српске`. Чекајте, Косово је за вас независно, али зато Републици Српској треба да укинете сва права, чак и право да постоји што је СДА изразила у својој декларацији ?", питао је Вучић.

Он је навео да од њега траже да ћути када тако говоре о Космету, да ћути када они говоре са Сулејманом Угљанином о специјалном статусу Санџака и није им довољно што је коректан и поштује интегритет БиХ и наравно интегритет Републике Српске у оквиру БиХ.

Он је поновио да Србија мора бити свјесна тежине своје позиције, посебно када је ријеч о Косову и Републици Српској.

Вучић је рекао да, нажалост, мора да прећути када му из БиХ лупетају о независности Косова и када му лупетају о специјалном статусу Санџака.

Када је ријеч о најновијим уцјенама према Српској православној цркви /СПЦ/ у Црној Гори и о пријетњи принудном наплатом пореза, Вучић је рекао да ту нема никаквих проблема и да ће држава Србија помоћи епархијама СПЦ у тој земљи и платити све што буде потребно да се плати.