ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет23/02/2020

ПОГИНУЛО ДЕВЕТ ЉУДИ, ДЕСЕТИНЕ ПОВРИЈЕЂЕНЕ

 

ИСТАНБУЛ, 23. ФЕБРУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Број жртава земљотреса јачине 5,7 степени по Рихтеру, који је погодио погранично подручје Турске и Ирана, повећан је на девет, а десетине људи су повријеђене, рекли су званичници.

 

Међу погинулима је троје дјеце, а повријеђено је 37 Турака, међу којима је девет у критичном стању, саопштило је турско Министарство здравља.

Више од 1.000 објеката срушено је у Турској након чега су на лице мјеста дошле спасилачке екипе.

Земљотрес је оштетио зграде око 90 километара на западу у турском граду Ван и на истоку у десетинама села у Ирану гдје је повријеђено 75 људи. У Ирану нема погинулих.

У једном селу у Турској усљед земљотреса се направио кратер испод неколико кућа.

Мехмет Билмез, гувернер провинције Ван, рекао је новинарима да је у четири села у Турској уништена и оштећена имовина.

Према подацима Европско-медитеранског сеизмолошког центра /ЕМСЦ/ потрес се догодио јутрос у 8.53 часова, а хипоцентар је био на дубини од шест километара.

Власти Турске послале су око 150 шатора у погођена села у региону. Неколико школа у областима Башкале, Сарај и Гурпинар претрпјело је штету.

Турски министар унутрашњих послова Сеулејман Сојлу рекао је да су спасилачке екипе стигле у село Озпинар, око 25 километара јужно од епицентра.

Амерички Завод за геолошка истраживања /УСГС/ саопштио је да је епицентар био 47 километара западно од иранског града Кој.