ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/02/2020

МАТИЈИ БЕЋКОВИЋУ ВЕЛИКА ПОВЕЉА БРАНКОВОГ КОЛА

 

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Истакнути српски пјесник Матија Бећковић овогодишњи је добитник Велике повеље Бранковога кола за узвишену и непрекинуту сарадњу с том културном институцијом током протеклих деценија.

 

Високо признање за животно дјело Бећковићу ће бити уручено на пјесничкој манифестацији "Прољећни Бранкови дани 2020", која ће бити одржана од 15. до 28. марта.

Церемонија свечаног уручења Повеље биће уприличена у свечаној сали Гимназије у Сремским Карловцима.

Ово је данас наведено у саопштењу "Бранковог кола", кога је потписао његов предсједник Ненад Грујичић.

У образложењу жирија пише да је Бећковић у протеклим десенијама наступао и учествовао у разноврсним програмима и садржајима "Бранковога кола".

"Тиме је дао мисији Кола особену димензију у очувању култа живородне поезије и њене лековите снаге у свим временима", истиче се у образложењу.

Подсјећа се да је прије тридесет година, 7. септембра 1990. године, у Карловачкој гимназији, најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима, Бећковић свечано отворио 19. Бранково коло бесједом о Бранку Радичевићу, великом српском пјеснику коме је посвећена ова манифестација.

"Том приликом Бећковић је добио високо признање Статуету Бранковога кола, рад вајара Јована Солдатовића, а 2008. године овај угледни песник понео је и престижну награду Бранковога кола `Печат вароши сремскокарловачке`", наводи се у саопштењу.

Према оцјени жирија, аутентични пјеснички глас Бећковића, јединствен је по стилско-језичком изразу, у пуном смислу ријечи оригиналне пјесничке културе, мисаоности и лиризма.

"Тај Бећковићев глас, сав у корену и жилама матерњега звука и несвакидашњег лексичкога материјала, давао је и на Бранковом колу високу коту уметничке вредности и оне разлике коју поезија, као дубоко лична духовна творевина, по својим онтолошким маховима захтева и подразумева", појашњава се у саопштењу.

Међу досадашњим лауреатима из разних области, Матија Бећковић први је пјесник добитник Велике повеље Бранковога кола.

Досадашњи лауреати су - љекар, неуропсихијатар и књижевник Владета Јеротић, оперска пјевачица Вера Ковач Виткаи, драмски умјетник Михаило Миша Јанкетић, пјевачица и кантаутор Љиљана Петровић, драмска умјетница Весна Чипчић, правник и културни посленик Богдан Винокић, рецитатор и глумац Вицо Дардић, режисер Милан Плетел и хелениста и научник Ксенија Марицки Гађански.