ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/02/2020

СДА НИЈЕ ИМАЛА УВИД У ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ

 

САРАЈЕВО, 25. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић /СДА/ рекао је данас новинарима да још у парламентарну процедуру није стигао Приједлог закона о Уставном суду БиХ, чији су предлагачи СНСД и ХДЗ.

 

"Када видимо текст тог закона, представници политичких странака даће свој став. Што се тиче странке којој ја припадам, сасвим сигурно са СДА није било никаквих разговора о том закону или о било кавим његовим модалитетима", рекао је Звиздић, који је и потпредсједник СДА.

Он је рекао да СДА и даље остаје при ставу да је Уставни суд уставна категорија и да његове надлежности нису прописане законом, већ Уставом БиХ.

"Ми немамо закон о Уставном суду БиХ већ пословник, односно Правилник о раду. Закон о Устаном суду је нешто сасвим ново, а, према мишљењу Европске комисије, у Уставу БиХ не постоји императивна норма промјене страних судија у Уставном суду. СДА подржава овај став", рекао је Звиздић.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је раније Срни да је правни тим ове странке сачинио Приједлог закона о страним судијама у Уставном суду БиХ и упутио га на усаглашавање странкама из Републике Српске које имају посланике у парламенту БиХ, као и хрватским представницима.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 17. фебруара закључак којим обавезује представнике Републике Српске у институцијама БиХ да предложе у Парламентарној скупштини БиХ усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

О заједничком предлагању закона који дефинише рад Уставног суда БиХ прошле седмице разговарали су предсједници СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а БиХ Драган Човић.