ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти26/02/2020

ЂЕКАНОВИЋ: УСТАВ УЧВРСТИО ДРЖАВНОСТ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Посланик у првом сазиву Народне скупштине Републике Српске Недељко Ђекановић рекао је да је за српски народ западно од Дрине било важно усвајање Устава Српске 28. фебруара 1992. године јер је тим чином учвршћена њена државност.

 

"Историјски гледано, то је веома битна ствар и треба учинити све да се Српска, створена крвљу, сачува", рекао је Ђекановић Срни.

Он је навео да од 1992. године до данас није дошло до значајнијих промјена Устава Српске.

"Треба учинити све да се у овој фази, док се околности не промијене, Устав Српске сачува у овој форми, што гарантује српском народу велики степен аутономије и сигурности на овим просторима", нагласио је Ђекановић.

У петак, 28. фебруара, навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.

Доношењем првог Устава српски народ и његово тадашње руководство послали су јасну поруку да желе да живе у демократски уређеном друштву у којем су права и слободе загарантоване свима који поштују тај акт.

Тадашња генерација политичара показала је да има храбрости, жеље, снаге и визију да Републику Српску уреди и кроз њен највећи законодавни акт - Устав.