ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/02/2020

ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ УПУЋЕН У ПРОЦЕДУРУ

 

САРАЈЕВО, 25. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Представници клубова посланика СНСД-а, ХДЗ-а и Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скуштине БиХ у процедуру су предали заједнички Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ.

 

"Закон, који је предат у редовну процедуру, потпуно је у складу са препорукама Европске комисије и заснован на Уставу и реалним потребама овог друштва да сазри. Наше је мишљење да сређивање стања у БиХ треба да крене од највиших инстанци, посебно од правосуђа", рекла је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, овај закон се може мијењати у редовној процедури, а могуће је организовати и јавну расправу.

Она је навела да су СДС и ПДП обавијестили Клуб посланика СНСД-а да сматрају да судије у Уставном суду треба да бирају ентитетски парламенти и додала да тај приједлог није у складу са Уставом БиХ.

Предсједник Српског клуба у Представничком дому БиХ Ненад Стевандић поручио је да "суверенитет БиХ не дерогира Република Српска, него институција високог представника и Уставни суд БиХ".

Он је изразио наду да ће и СДС и ПДП до сутра донијети исправне одлуке.

И Бурсаћева и Стевандић очекују да ће посланици ова два клуба на сутрашњој сједницу Представничког дома дјеловати у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

За судије Уставног суда БиХ може бити биран само држављанин БиХ са правом гласа који је истакнути правник високог моралног реномеа, пише у Приједлогу закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ који су у парламент БиХ упутили парламентарци из Српске.

У Приједлогу закона наведено је да тројици судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права престаје мандат даном ступања овог закона на снагу.

Приједлогом закона је предвиђено да ће избор домаћих судија које ће замијенити стране бити обављен тако што их именује Предсједништво БиХ, а потврђује Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

У образложењу Приједлога закона наведено је да су уставни основ за његово усвајање одредаба Устава БиХ у којима је наведено да би троје судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права након више од пет година требало бирати на другачији начин.

"Парламентарна скупштина БиХ ни након 15 година није усвојила закон којим ће на другачији начин бити прописан избор троје судија од протека тог рока, па је стога било потребно донијети овај закон. Процесна надлежност Парламентарне скупштине БиХ је утврђена у Уставу БиХ", наведено је у образложењу.

Када је ријеч о разлозима за доношење закона, предлагачи сматрају да је неуобичајено у компаративној уставности да највиши суд једне земље има судије стране држављане и да је окончање те праксе неопходно са становишта државног суверенитета и демократских начела.

"Као самостални и независни орган, Уставни суд БиХ би требало да представља институцију у којој је државни суверенитет БиХ највише дошао до изражаја. С циљем додатног јачања самосталности и независности Уставног суда, као и савјесног, непристрасног и професионалног рада судија, један од разлога има за циљ да се у Уставном суду БиХ стране судије замијене домаћим како би јачале домаће институције, а што је обавеза БиХ у процесу европских интеграција", пише у образложењу.

За спровођење овог закона, наведено је у образложењу, у буџету институција БиХ није потребно обезбиједити додатни новац јер се и сада у буџету Уставног суда БиХ издвајају средства за плате и накнаде међународних судија.