ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/02/2020

СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ ТЕРОРИСТИЧКЕ ОВК МОГЛА БИ ДА ПОЧНУ НА ЈЕСЕН

 

БЕОГРАД, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Имена припадника терористичке ОВК којима ће се судити поред судом у Хагу неће бити саопштена док тек подигнуте оптужнице не потврди судија за претходни поступак, пише београдски дневник "Политика".

 

Портпарол суда Анђела Гријеп навела је у одговору за овај лист, да је законски рок за потврђивање или одбацивање оптужница шест мјесеци.

То значи да ће имена оптужених бити позната најкасније у августу, послије чега ће бити заказана суђења по потврђеним оптужницама.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изразио је очекивање да би фаза преиспитивања оптужница могла да буде окончана у том року и да би суђења могла да почну током ове године.

Дрецун је оцијенио како има мјеста за оптимизам да ће оптужнице бити потврђене и да ће почети процесуирање.

"Последњих месец дана тужилаштво је звало сведоке само да би их питало - да ли су и даље спремни да сведоче. То је указивало на скоро подизање оптужница. Многи су сумњали да ће оптужнице бити подигнуте, али то се ипак десило. Оне још неко време неће бити видљиве за јавност, али је битно да су написане", рекао је Дрецун.

Лист наводи да за сада није познато да ли се оптужнице баве и трговином људским органима, предметом најболнијим за Србију.