ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 26/02/2020

ОПШТИНА ПОМАЖЕ МЕХМЕДИЈЕВЕ

 

Породица Мехмеди из Шамца једна је од оних које добијају помоћ у оквиру пронаталитетне политике, која је у Српској на снази већ три године

 

Приредила: Светлана ПАВЛОВИЋ

ШАМАЦ, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Човјек је богат када је здрав и када има здраву породицу, али за живот, ипак, треба и нешто новца - седмочлана породица Мехмеди у Шамцу, са четворо малољетне дјеце и три старије особе, живи од 500 КМ мјесечно.

"Добијамо другу годину заредом по 100 КМ од општине Шамац, према одлуци начелника општине која се тиче породица које имају четворо и више дјеце. То је 202 КМ дјечијег додатка и мајчине пензије.

Сезонски сам радник, радим у љетном периоду - кречим и за то добијем дневницу", каже Мухамед Мехмеди Срни.

Он је захвалан шамачкој општини, која редовно даје дјечији додатак, као и Центру за социјални рад у Шамцу.

Мухамед признаје да тешко живи, али напомиње да је породица срећна јер је велика.

"Хвала Богу да имамо здраву и срећну породицу. Медина и Алдин иду у школу и добри су ученици, а ова дјеца, наши мали близанци, наша су разонода у тешким данима кад осјетимо тугу и бригу", прича Мухамед.

Када затреба егзистенцијална помоћ, врло често прискочи тетка, брат и фамилија која живи далеко.

Мехмеди каже да им је мјесечно потребно 300 КМ само за двоје ђака, за близанце пелене и млијеко, те да остане нешто мало за струју.

"Крпимо се како знамо и умијемо, али најважније је здравље. Љети је лакше, радим за дневницу, па је мало боље. Купе се дрва, па се понекад има и за неку ситницу која ће обрадовати дјецу, која су и без много играчака срећна заједно.

Живот данас ником није лак. Сви се боре за новац. Полако, биће свега, а када је здравље добро може се и једном дневно јести. Биће боље", наводи Мехмеди.

Општина Шамац и ове године предвидјела је за породице сет мјера финансијске подршке од 60.000 КМ у оквиру пронаталитетне политике која је на снази већ три године.

Скупштинском одлуком о подстицању наталитета на подручју Шамца предвиђено је да општина исплати по 100 КМ за прво и друго дијете, 1.000 КМ за треће и 500 КМ за четврто и свако сљедеће.

За ове намјене планирано је укупно 20.000 КМ, а у прошлој години исплаћено 20.300 КМ.

Подршка се даје и породицама са четворо и више дјеце по 100 КМ мјесечно, за шта је у овој години предвиђено 25.000 КМ.

У прошлој години ово право остварило је 20 породица и из буџета је по овом основу исплаћено 20.000 КМ, а у овој години се тренутно подносе захтјеви будући да у неким породицама дјеца навршавају 18 година, а нека се рађају.

Правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици општине Шамац утврђени су услови и поступак за додјелу једнократне новчане помоћи за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње, за шта је у овој години планирано 5.000 КМ.

Средства се додјељују расписивањем јавног позива. У прошлој години је додијељено по 2.500 КМ за два кандидата.

Општина трећу годину заредом исплаћује и по 100 КМ првачићима.

Према ријечима начелника Општине Шамац Ђорђа Милићевића, ове мјере не могу спријечити одлазак са овог подручја.

"То су мјере за оне који су одлучили да остану", каже Милићевић.