ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура26/02/2020

"НАЦИОНАЛНА КЛАСА" ПРИКАЗАНА У АРТ БИОСКОПУ

 

БАЊАЛУКА, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Култни југословенски филм "Национална класа" у режији Горана Марковића приказан је у Арт биоскопу Банског двора у Бањалуци.

 

Филм је приказан у сарадњи са Генералним конзулатом Србије у Бањалуци и Центар филмом из Београда.

"Национална класа" је снимљена 1978. године, а премијерно приказана почетком 1979. године

Главне улоге у филму, који је јуче приказан у Арт биоскопу, тумаче Драган Николић, Богдан Диклић, Горица Поповић, Раде Марковић, Александар Берчек, Оливера Марковић, Воја Брајовић, Бора Тодоровић и Мића Томић, саопштено је из Банског двора.

То је био први сценарио у филмској каријери Горана Марковића.

"У животу додуше, није постојао Флојд, али јесте Фојт. То је био надимак режисера Бранка Балетића, најбољег Марковићевог пријатеља, који је и сам у вријеме прије снимања филма учествовао на релијима. Кроз његов лик осликана је судбина генерације којој обојица припадају. Да би се постигла аутентичност и увјерљивост тркачког амбијента, на филму су активно сарађивали најистакнутији људи из свијета трка", наводи се у саопштењу.

Југословенска кинотека у сарадњи са "Вип мобајлом" и продуцентом "Центар филмом" рестаурирала је овај филмски класик.

Арт биоскоп отворен је крајем јануара у Културном центру Бански двор и нова је сцена за културна дешавања Бањалуци.

Арт биоскоп представља нову биоскопску салу са 50 мјеста за сједење, а превасходно је намијењена за пројекције умјетничких, документарних и студентских филмова, односно оних који се не могу гледати у комерцијалном биоскопу.