ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/02/2020

СУТРА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ УРУЧЕЊЕ КЉУЧЕВА ЗА ШЕСТ ПОРОДИЦА

 

САРАЈЕВО, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Источном Новом Сарајеву сутра ће шест породица расељених лица и повратника добити кључеве стана и тиме трајно ријешити своје стамбено питање.

 

Станови су изграђени кроз Пројекат стамбеног збрињавања у оквиру Регионалног стамбеног програма у БиХ, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Из Министарства наводе да је захваљујући Регионалном стамбеном програму, чија вриједност у БиХ износи 75 милиона евра, до краја трајања програма биће обезбијеђено укупно 3.200 стамбених јединица за угрожене избјеглице, расељена лица и повратнике.

До сада је завршено 1.500 стамбених јединица од којих 1.100 кућа и 400 станова, док је завршетак обнове и изградње преосталих 1.700 стамбених јединица предвиђен током периода 2020-2022. године.

За финансирање стамбених пројеката и подршку у спровођењу програма, донатори Регионалног стамбеног програма до сада су издвојили 287 милиона евра, од чега се 64,5 милиона евра односи на пројекте у БиХ.

ЕУ је највећи донатор са учешћем од 234 милиона евра, након чега слиједе САД са 24 милиона евра, Њемачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска као и неколико других земаља.

Снажну подршку програму дају УНХЦР, ОЕБС и Развојна банка Савјета Европе која управља донаторским фондом и пружа подршку партнерским земљама у спровођењу програма и праћењу његовог напретка, као и у осигуравању видљивости програма.

Свечано уручење кључева заказано је за 12.45 часова испред новоизграђене зграде, на локацији Тешанво брдо бб.