ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана26/02/2020

РОМИЋ: ДОНИЈЕТИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ

 

БАЊАЛУКА, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Ранка Перић Ромић сматра да је у Републици Српској потребно донијети закон о заштити права на суђење у разумном року јер је то иницирано и Европском конвенцијом о заштити људских права.

 

"Мислим да рокови нису гаранција добре правде, али се неки разуман рок мора поставити у овом законском рјешењу", истакла је Ромићева током скупштинске расправе о Нацрту закона о заштити права на суђење у разумном року.

Ромићева је рекла да треба радити на отклањању узрока који доводе до успоравања завршавања неких предмета, додајући да је проблем у спорој и још несвеобухватној дигитализацији судске грађе или архиве, те претрпаности судова судским предметима.

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра да треба законски радити на побољшању рада на судским предметима максималним скраћивањем рокова за суђење.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је током расправе да је неприхватљиво да се, како је навео, врше ревизије инвалиднина преминулих ратних војних инвалида, како њихове породице не би могле остварити право на породичну инвалиднину. /наставиће се/мис/бој/аб