ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана26/02/2020

РАЗМОТРЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ

 

БАЊАЛУКА, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року којим се уређује то право, његова заштита, као и право на правично задовољење које се остварује у судском поступку.

 

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је у завршној ријечи да би био срећан да је стање у правосуђу идеално.

"Кључно је овдје питање одговорности судија и тужилаца који неоправдано не поступају у утврђеним роковима", рекао је Касиповић.

Он је нагласио да би о овом нацрту закона требало одржати стручну расправу како би се дошло до што квалитетнијег законског приједлога.

Током скупштинске расправе о овом нацрту закона, шеф Посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић реплицирајући посланику СДС-а Небојши Вукановићу рекао је да види да је он почео да "уводи ред у правосуђе", али да му је за то требао закључак СДА којим се тражи смјена предсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милана Тегелтије.

Жунић је навео да је Представнички дом парламента БиХ на захтјев посланика СДС-а Драгана Мектића прихватио да по хитном поступку разматра Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу због чега би "опозиција требала да носи фес".

Реплицирајући Жунићу, посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да ће се ПДП изјаснити о иницијативи Мектића, те да у овој странци сматрају да је то добро за Републику Српску и да ће се неке ствари у друштву помјерити напријед.

"То је проблем СНСД-а који је у партнерским и коалиционим односима са СДА. ПДП није брига како ће гласати СДА", рекао је Црнадак.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да је оправдано скратити рокове у судским поступцима.

Петковић је оцијенио да би судија који свјесно крши правила за суђење у разумном року требао да сноси дисциплинску одговорност, али и кривичну уколико се докаже да има корупције.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић сматра да је потребна реформа правосуђа јер, како је рекла, постоји спрега правосуђа, полиције и тужилаштва.

"Ове институције су недодирљиве јер раде под изговором да је све транспарентно", рекла је Видовићева. /наставиће се/мис/бој/дад