ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/02/2020

ОБИЉЕЖЕНО 16 ГОДИНА ОД СМРTИ БОРИСА TРАЈКОВСКОГ

 

МОСTАР, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На спомен-обиљежју на Матића брду у близини Стоца данас је положено цвијеће поводом 16 година од погибије македонског предсједника Бориса Tрајковског, који је страдао на овом мјесту у авионској несрећи заједно са још осам сарадника и чланова посаде приликом доласка на инвестициону конференцију у Мостар.

 

Вијенце су на спомен-обиљежје положили представници свих нивоа власти у БиХ и чланови делегације Владе Сјеверне Македоније.

Министар за дијаспору Сјеверне Македоније Едмонд Адеми рекао је да је Tрајковски оставио велики траг не само у македонском друштву и држави него и у БиХ.

"Био је човјек који није дијелио људе по вјерској и етничкој основи, човјек који је био отвореног срца и душе, човјек који је имао мјеста за сваког и такав је био од почетка свог мандата, па до посљедњег даха", казао је Адеми.

Он је додао да је визија коју је Tрајковски имао за своју државу успјела.

"Tежио је ка томе да Сјеверна Македонија постане чланица НАTО-а не због престижа, већ политичке вриједности, у чему се успјело, а све смо ближе и отварању преговора с ЕУ", навео је Адеми.

Замјеник министра спољних послова БиХ Јосип Бркић приликом пологања вијенаца рекао је да је Tрајковски радио на продубљивању добросусједских односа, стабилности региона и просперитета.

"БиХ не заборавља и неће освједочене пријатеље као што је био Tрајковски, људска, морална и политичка громада, али и искрен пријатељ БиХ", рекао је Бркић.

У авиону македонске Владе, који је пао 26. фебруара 2004. године на подручју села Ротимља, погинули су Tрајковски, савјетници из његовог кабинета Димка Илкова Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског Министартсва спољних послова Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, као и пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

О паду авиона годинама је било пуно недоумица, међутим у завршном извјештају међународне комисије која је водила истрагу наведено је да су пилотске грешке главни узрок авионске несреће.