ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/02/2020

СПРОВЕСТИ ПРЕВЕНТИВНЕ МЈЕРЕ У ВЕЗИ СА ВИРУСОМ КОРОНА

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Градски штаб за ванредне ситуације Бањалука данас је издао налог надлежним градским службама и Дому здравља за спровођење низа превентивних мјера због актуелне епидемилошке ситуације са вирусом корона.

 

"За сада, нема разлога за узнемирност грађана, али има разлога да предузмемо превентивне мјере које можемо у овом моменту", рекао је Радојичић новинарима након сједнице Штаба.

Према подацима здравствених служби, у Бањалуци није регистрован ниједан заражени овим вирусом, с тим да је под појачаним медицинским надзором 28 особа које су протеклих дана боравиле у дијеловима Италије, у којим је регистрована појава вируса корона.

"Нема промјена у вези са радом школа, вртића, одржавања манифестација и такмичења. Пратићемо даље ситуацију и предузимаћемо мјере у надлежности локалне заједнице. Републички ниво води цијелу активност у вези са овом ситуацијом, Град прати издате инструкције и наредбе са нивоа републичких органа и институција", навео је Радојичић.

Када је ријеч о појединим мјерама и активностима, он је истакао да ће се на дневном нивоу пратити епидемиолошка ситуација у граду путем Дома здрављa.

"Исто се односи и на јавнe установе, прије свега Центар за предшколско васпитање и образовање, основне и средње школе, те универзитете од којих смо затражили промптно достављање информација како би се на вријеме и по потреби могло реаговати", навео је он.

Радојичић је истакао да су појачане хигијенске мјере препорука грађанима, свим установама и субјектима у граду.

"У том смислу, наши контролни органи ће затражити појачане хигијенске мјере на свим мјестима јавног окупљања, од јавног превоза, трговина, кафића и ресторана", навео је Радојичић.

Он је истакао да ће инспекцијиски органи контролисати и тржиште да се онемогуће шпекулације робом и цијенама.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић изјавила је да је већ припремљен оперативни план поступања у случају појаве корона вируса.

Она је позвала суграђане да без пријеке потребе не иду код породичног љекара, те пренијела генералну препоруку Штаба да хронични болесници и старији не одлазе на велике јавне скупове.

Из Градске управе наводе да ће бити отворени за јавност којој ће ставити на увид сваку информацију у вези са епидемиолошком ситуацијом.