ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана26/02/2020

АКT О ПРЕСTАНКУ МАНДАTА ВСTС-а НЕЋЕ ПРОЋИ У ДОМУ НАРОДА

 

БАЊАЛУКА, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да у Дому народа парламента БиХ неће проћи Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ у садашњем саставу, који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић, а који су изгласали СДС и ПДП са бошњачким партијама у Представничком дому БиХ.

 

"Tо је лоше и лоша је порука иако је у ранијим закључцима Народне скупштине речено да нема доношења одлука", рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине о својим изјавама о штетности посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ и распоређивања Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Предсједништву БиХ.

Он је подсјетио да су посланици и лидери партија из Републике Српске, међу којима су и ПДП и СДС, једногласно усвојили закључке којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ, као и његовог ступања на снагу.

"Ако је политичка игра у томе да се то све свали на Дом народа и партије које у Српској имају већину, немам ништа против, али жао ми је што јединство трајало овако кратко. Иако имам наду да би се могло вратити повјерење које смо имали, нисам неискусан да не знам да ранији опозициони наступи нису били мотивисани нашим окупљањем већ политичким обрачунима", рекао је Додик. /наставиће се/бој/бон/сђп