ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура26/02/2020

ОДРЖАНА СВЕТОСИМЕОНСКА АКАДЕМИЈА

 

ЗВОРНИК, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У зворничком Дому омладине вечерас је одржана Светосимеонска академија у част Стефана Немање, творца српске државе, који се замонашио под именом Симеон, а посвећена је и 610 година од постојања Зворника.

 

Зворнички протојереј ставрофор Видоје Лукић, благосиљајући академију у име Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, рекао је да је Свети Симеон Мироточиви, односно Стефан Немања прије монашења, родоначелник српског рода, српски државотворац и велики борац за изградњу светиња и чистоту православља.

Истичући да је Свети Симеон духовни родоначелник српске нације, свештеник Лукић рекао је да је Стефан Немања објединио српске великаше и подигао државу, градио цркве и манастире, а касније напустио све то и замонашио се.

"Управо зато Црква, славећи њега слави, не силу и мудрост у ратовању, вођењу државе и дипломатији, него осјећај за духовност јер је у пуној снази одлучио да се повуче и постане смјерни монах", рекао је свештеник Лукић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Зворник Раде Перић нагласио је да је Стефан Немања, родоначелник владарске династије Немањића, допринио стварању српске државе у средњем вијеку, био један од најзначајнијих српских владара, а заједно са сином Растком, односно Светим Савом, био утемељивач Српске православне цркве.

Перић је рекао да се Светосимеонска академија одржава 20. пут у Зворнику и да је једина културна манифестација ове врсте у Републици Српској која је посвећена светом Симеону Мироточивом.

Светосимеонска академија почела је наступом Дјечијег хора Дома омладине "Звончићи", а драмско-рецитаторски програм су извели ученици Техничког школског центра.

На академији је додијељена награда СПКД "Просвјета" за најбољу књигу 2019. године у Зворнику - "Звук тишине" младог аутора Александре Вукадиновић.

Организатори Светосимеонске академије су Градски одбор СПКД "Просвјета" и Црквена општина Зворник, а покровитељ град Зворник.