ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/02/2020

ПРИМАРНИ ЦИЉ СРПСКЕ - ИЗВОРНИ ДЕЈТОН

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је да је примарни циљ Републике Српске изворни Дејтон, очување Републике Српске и њеног легитимитета, као и да Србија буде јака, јер је Српска више загледана у Србију него у БиХ.

 

"То су легитимни циљеви и не видим шта је ту спорно. У Републици Српској нема план за сецесију, није донесена ниједна одлука која се тиче тога, нити је то на дневном реду. Република Српска има легитиман циљ да преферира изворни Дејтон", нагласио је Додик.

Он је истакао да никада није позивао на оружани сукоб у БиХ за разлику од Бакира Изетбеговића који прије пар дана каже "узећемо оружје и ратом бранити оно што смо стекли".

На конференцији за новинаре у Бањалуци Додик је констатовао да је БиХ пропала држава и да многи и у свијету сматрају да је она неодржива.

"Међународни интервеционизам нигдје се није показао одрживим. Дио међународне заједнице проводи политику бошњачких лидера у БиХ. Најсвјежији примјер је синоћња изјава Валентина Инцка који је одмах након обраћања Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића поновио исто што су и они говорили", рекао је Додик.

Он је констатовао да се Инцко само појави да етаблира оно што су они рекли.

"Видљива је политика заједничког дјеловања дијела међународне заједнице и бошњачких политичара са жељом да прикажу Републику Српску као реметалички фактор и да треба они нешто да уређују у Бањалуци и Републици Српској. Шта они мисле да су овдје воштане фигуре које ће да раде по њиховом налогу и да буду подршка муслиманима", упитао је Додик.

Он је поручио да Република Српска није реметилачки фактор, нити има "Исламску декларацију" Алије Изетбеговића, нити Декларацију СДА која је пуна мржње према Србима и Републици Српској и која се свакодневно пласира из Сарајева.

"То је узрок свих проблема овдје, та њихова мржња према свему што је српско. Изетбеговићево својатање Бањалуке као његовог шехера служи за замајавање његових поданика. Бањалука је Република Српска и није шехер и никада то неће бити. Бањалука више припада Александру Вучићу, него Изетбеговићу", поручио је Додик.

Говорећи о нападима на предсједника Србије Александра Вучића који у посљедње вријеме непрестано долазе из Сарајева, Додик је рекао да је за разлику од њих Вучић човјек мира и стабилности у региону, те да се понаша државнички.

"Веома је јасно његово опредјељење да за све што се дешава у Републици Српској треба да прође кроз њене институције, као и да је више пута поновио да поштује БиХ и њене територијални интегритет, али да брине и за Републику Српску. Њима у политичком Сарајеву то очигледно није довољно, па траже од њега и неку рекацију, као да ми не знамо шта треба да радимо и да не размишљамо својом главом", нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је БиХ дубоко подијељено друштво, да Сарајево настоји да цијелу БиХ подведе под своју политику исказану кроз "Исламску декларацију" и Декларацију СДА, који је у потпуности антидејтонски документ и урушава Устав БиХ.