ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија27/02/2020

СВА ПОСТРОЈЕЊА ПРИЛАГОЂАВАТИ РАДИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић поручила је данас да се сва садашња постројења у привреди морају прилагођавати европским нормативима када је ријеч о заштити животне средине.

 

Голићева је нагласила да Српска има још релативно сачувану нетакнуту природу, која пружа прилику за зелени развој, зелену економију која на потпуно нов начин омогућава велики број радних мјеста у различитим секторима привређивања, а који искориштавају све ресурсе на највише одрживе начине.

Циљ Српске, додала је она, треба бити развој на принципима циркуларне економије која се јавља у више облика зелене, плаве, до економије одрживог развоја, што у суштини представља платформу такозване четврте индустријске револуције.

"Прије свега, морамо схватити да у овом развоју треба кренути од информационо-комуникационих технологија које су данас кључни развојни ресурс у савременом свијету и на којој су базирани информационо друштво и дигитална економија", рекла је Голићева у Бањалуци, обраћајући се учесницима конференције "Успостављање иновативног еко система фокусираног на унапређење инвестиција и јачање конкурентности малих и средњих предузећа".

Сама тема ове конференције јесте јачање привредних капацитета у смислу заштите животне средине, што говори да плава, зелена економија, привредни ресурси могу бити покретачи привредног развоја кроз иновационо-комуникационе технологије без нарушавања животне средине", нагласила је Голићева.

Она је навела да су конференције овог типа битне и за политичаре који треба темама од интереса за грађане да прокламују здрав живот, здраву животну средину и све иновационо-комуникационе технологије које ће бити у фокусу здравог амбијента, а који омогућава далеко већи привредни раст него садашње технологије.

Голићева је додала да савремени свијет у информационо-комуникационим технологијама сагледава посебно њихов зелени потенцијал, могућност да се путем тих технологија штеде ресурси и максимално искоришћаву с циљем креирања нових додатних вриједности.

Помоћник министра за развој малих и средњих предузећа Републике Српске Зоран Савић рекао је да Министарство привреде и предузетништва Српске у оквиру подршке привреди свој фокус даје и на зелену економију, претежно на мала и средња предузећа.

"Јако је битно дати фокус на иновације, на нове технологије, на заштиту животне срдине, што је опредјељење и овог министарства, а надам се и привреде Српске", додао је Савић.

Директор Привредне коморе Српске Перо Ћорић навео је да је циљ пројекта "Шипмент", у оквиру којег је организована и ова конференција, излазак домаћих предузећа на инотржишта, у сарадњи са предузећима из других земаља, јер је тржиште БиХ, односно Српске, изузетно мало.

"Највише је потребно да потенцирамо однос привреде у цјелини са научно-истраживачким организацијама. Кроз наше студијске посјете, прије свега Италији и Шпанији, сагледали смо како предузећа из тих земаља сарађују са високошколским и научно-истраживачким организацијама и желимо овом конференцијом да покажемо како да та њихова искуства овде пренесемо", додао је Ћорић.

Он је навео да је циљ у земљама у којима се дуго година спроводи "Шипмент" пројекат да се уради 100 иновација и да се запосли десетине хиљада лица и створе значајни приходи.

Горан Гајић из фирме "Смиљевац пром" из Лопара, која се бави производњом јахти и великих чамаца, рекао је да ова фирма ради за познатог купца у Аустрији, фирму "Сандин", познат бренд у наутици, истакавши да је однос Владе и Привредне коморе Српске према малим и средњим предузећима у "узлазној путањи", али да увијек може боље.