ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет27/02/2020

ВЕОМА МАЛЕ ШАНСЕ ЗА ОБОЛИЈЕВАЊЕ

 

БИЈЕЉИНА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Научници и медицинари широм свијета позивају грађане да не подлијежу паници због вируса корона и да не гомилају беспотребно намиринице, те процјењују да су изузетно мале шансе за оболијевање.

 

На свијету живи 7,5 милијарди људи, а укупно је, до сада, обољело нешто више од 81.000. Умрлих је пуно мање - нешто више од 2.800.

У односу становника и обољелих од вируса, вјеројатноћа да ће неко ко чита или слуша ову вијест срести неког зараженог износи само 0,7 одсто. Наравно, уколико се не налази у жаришту вируса корона.

Када је ријеч о људима до 39 година - од 500 обољелих само ће један умријети, а осталих 499 ће оздравити.

Код оних у зрелим годинама тај постотак је 0,4 одсто, а код старијих 1,3 одсто.

Постотак смртности расте тек код група изнад 60 година, а највећи је код оних старијих од 80 година - око 14,8 одсто. Међутим, и тај постотак значи да ће њих 85 одсто ипак пребољети ту болест.

Вјероватноћа да ће се неко заразити вирусом корона веома је мала - један према 714. Већа је вјероватноћа да ће се неко родити с прстом вишка на руци или нози него да ће добити овај вирус, преносе агенције.

Ако се неко и зарази, просјечна вјеројатноћа да ће умријети од вируса је 3,6 одсто, а то значи како ипак има 96,4 одсто шансе да ће оздравити.