ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/02/2020

ИЗГОВОР ДА СЕ СРПСКОЈ НЕ ПОМОГНЕ ОТВАРАЊЕ ДОКУМЕНТАЦИОНОГ ЦЕНТРА

 

БЕОГРАД, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Адвокат Бранко Лукић оцијенио је за Срну да је образложење под којим је Механизам у Хагу одбио да врати Републици Српској одузету документацију само изговор иза којег се крије неспремност Трибунала да помогне Српској да оснује документациони центар у Бањалуци какав је отворен у Сарајеву.

 

Напомињући да је један такав центар неопходан, Лукић, који је и бранилац генерала Ратка Младића, истакао је да је проблем прије свега у томе што документација коју је Tрибунал "узео, одузео, изузео" из Бањалуке, Република Српска више не посједује и немогуће је више направити центар без помоћи Tрибунала.

Он је оцијенио да је став предсједника Механизма Кармела Ађијуса, који су пренијели медији, личне природе и да се углавном односи на директора Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Миодрага Којића.

Према Лукићевим ријечима, то је само оправдање иза кога се крије, у ствари, неспремност Tрибунала да помогне Републици Српској да оснује један такав центар.

"Сматрам да лични односи ни у ком случају не смеју да буду препрека за оснивање једног таквог центра. Знамо да је такав центар основан у Сарајеву уз пуну подршку и помоћ Tрибунала, а изражавање различитих ставова је инхерентно право свих људи који знају било шта о раду Tрибунала, па и нас који смо били учесници", рекао је Лукић.

Он је указао да је и сам велики критичар Tрибунала и да сматра да има право да га критикује након 20 година рада пред њим, те да би било сулудо тражити од свих да размишљају исто.

"Tреба ли ја да подржавам пресуде за које знам да су неправедне. Наравно да не треба. Моје је да критикујем, да укажем јер нећемо ништа постићи уколико не указујемо на грешке. Шта треба, сви да певамо у хору? Tо није прихватљиво и сматрам да Миодраг Којић има право на свој став и да то ни у ком случају није разлог да Tрибунал одбије сарадњу у оснивању центра у Републици Српској", закључио је Лукић.

Предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармел Ађијус званично је одбио приједлог да документација Трибунала са које је скинута ознака тајности и која је насилно одузета буде враћена Српској и да се у Бањалуци успостави информационо-документациони центар по узору на центар који је 2018. године отворен у Сарајеву, објавио је данас "Глас Српске".

Лист наводи да је Ађијус у одговору директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милораду Којићу навео да "Механизам не може свој рад и мандат, који укључују и очување насљеђа Хашког трибунала, да помири са Којићевим јавно израженим ставовима".