ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/02/2020

НЕПРИХВАТЉИВО ДА УСТАВНИ СУД БиХ ДОНОСИ ОДЛУКЕ МИМО ДЕЈТОНА

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да је за Републику Српску кључно питање и неприхватљива чињеница да Уставни суд БиХ, који је окупацијски, доноси одлуке мимо Устава и Дејтонског мировног споразума.

 

"Спремни смо да докажемо сваком правном ауторитету у свијету да је прекршен дејтонски уставни поредак од Уставног суда БиХ који одлуке доноси политички", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он каже да бошњачки званичници сада, науштрб тога, причају о ентитетском гласању.

Додик је навео да је пет пута прошло пет година, али да они неће о томе да разговарају.

Он је рекао да нема уставне реформе јер Република Српска нема повјерења у моделирање међународне заједнице.

"Ствар се мора урадити на постојећи Устав, ако неко жели да живи у БиХ. То да ли ће се и како БиХ кретати, Република Српска нема никакав план насиља овдје, никакав план насилног отцјепљења, нити било какве акције која би довела до дестабилизације која угрожава животе људи", појаснио је Додик.

Он је рекао да Српска има политички план који не може да јој се забрани у овом вијеку, да промишља о томе да је БиХ несрећно мјесто за све у БиХ и за Србе, те да би најбоље за Србе било да буду на неком другом мјесту, а не у БиХ.

"То је наше промишљање. Зашто је то толико опасно за њих и толико неприхватљиво? Шта су учинили да се Република Српска и Срби у БиХ осјећају добро и комотно. Имају ли иједан доказ о томе? Хоће ли да говоримо о стотинама доказа како су покушали да униште наша права и зашто би ми морали оно што они неће?", упитао је Додик.

Он је подсјетио да је СНСД заједно са ХДЗ-ом БиХ предложио закон о Уставном суду БиХ који ће ући у редовну парламентарну процедуру.

"СДА ће као политичка партија имати прилику да о томе говори, хоће ли или неће то је њихов проблем, а након одбијања овога сјешћемо и видјети како ћемо се кретати. Онда вјероватно нећемо имати потребе да тражимо било шта друго у БиХ", истакао је Додик.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да ће се разговарати о Уставном суду БиХ, али у оквиру шире уставне реформе, Додик је рекао да је то њихов став.

"Слушао сам ја то и прије 10 година од /бившег високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност/ Кетрин Ештон, која је дошла у Бањалуку и рекла да ће се то завршити, па се ништа није десило. Они када хоће нешто да не ураде, онда то рашире. То је типично за Сарајево - немој ништа да се дешава", закључио је Додик.