ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана28/02/2020

ПОЧЕЛО ПРВО ЗАСЈЕДАЊЕ КОМИСИЈЕ ЗА САРАДЊУ

 

БЕОГРАД, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Београду је почело прво засједање Комисије за сарадњу парламената Србије и Републике Српске, које су свечано отворили предсједник Супштине Србије Маја Гојковић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

 

Претходно је у холу зграде Скупштине Србије приређен свечани дочек предсједнику парламента Српске Недељку Чубриловићу.

У радном дијелу Комисије за сарадњу посланици ће разговарати о развоју односа Србије и Републике Српске, о међупарламентарној сарадњи и перспективама регионалне стабилности и безбједности, најављено је раније из Скупштине Србије.

Комисија ће разматрати парламентарну подршку развоју економско-трговинске сарадње Србије и Републике Српске у кључним областима, са акцентом на сарадњу у области енергетике и инфраструктуре.

Чланови Комисије разматраће и сарадњу на заштити историјског сјећања кроз заједничко обиљежавање годишњица, сјећања на жртве и изградњу и одржавање меморијала.

Прво засједање Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Народне скупштине Републике Српске одржава се на основу меморандума о образовању Комисије за сарадњу два парламента из 2018. године и на основу протокола о сарадњи из 2008. године.

Рад Комисије након уводних обраћања предсједника парламената водиће потпредсједник Скупштине Србије Верољуб Арсић и потпредсејдник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић.