ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана28/02/2020

ГОЈКОВИЋ: ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ И ЈАЧАЊЕ СПЕЦИЈАЛНИХ ОДНОСА

 

БЕОГРАД, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Стратешко опредјељење Србије јесте очување Републике Српске и развијање међусобних специјалних паралелни односа, уз уважавања територијалног интегритета и суверенитета БиХ, у складу са Дејтонским споразумом, изјавила је предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић.

 

Гојковићева је данас на првом засједању Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Народне скупштине Републике Српске истакла да Србија наставља да буде привржена својим обавезама из Дејтонског мировног споразума.

"Желим да још једном потврдим пуно поштовање Дејтонског споразума, поштовања државе БиХ и два ентитета са свим њиховим надлежностима, као и поштовање принципа договора три конститутивна народа, апсолутно принципијелно и непромењиво без икаквог ометања", рекла је Гојковићева.

Она је рекла и да је у директном интересу и Србије и Републике Српске и свих у региону да се сарадњом и дијалогом супротставе конфликтима, предрасудама, и "двоструким аршинима", те опасностима попут фундаментализма и екстремизма.

Гојковићева је указала и на симболичну димензију састанка
који се одржава у дану када ће у Београду бити обиљежено 28 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Подсјетивши на историјска страдања српског народа и његову борбу за слободу, она је указала на неопходност јединства српског народа.

"Као што су наши циљеви и интереси нераздвојиви тако су и изазови понекад веома тешки... и јединство народа је за нас услов, не само напретка, него и услов живот", рекла је она.

Гојковићева је најавила да ће Србија и убудуће подржавати изградњу путева, школа и вртића у Републици Српској, указавши да је Београд опредијељен за јачање трговинских, економски и инфраструктурних веза у региону.

Она је захвалила Републици Српској за подршку територијалном интегритету Србије о питању Косова и Метохије.

"Србија наставља са процесом евроинтеграција... и изаражавамо пуну спремност за сарадњу са Републиком Српском поводом овог питања", рекла је Гојковићева.

Она је нагласила значај заједничких активности у чувању сјећања на српске жртве, као и на супротстављању покушајима ревизије и фалсификовања историје.