ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана28/02/2020

УСТАВ СРПСКЕ ЈЕ ЗАОКРУЖИО ДОТАДАШЊИ РАД

 

БЕОГРАД, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је Срни да је Устав Српске заокружио све што су Срби до тада радили да се Српска претвори у заједницу која има сјајну перспективу.

 

"Приче да је Српска крактог даха и да је угрожена су приче за малу дјецу оних који не мисле добро. Република Српске ће опстати и трајати још много година", рекао је Кузмановић који присуствује свечаности у Београду поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, и 28 година од доношења првог Устава Српске.

Он је поновио да је дан када је Српска добила Устав заиста свечан и велики догађај, јер то значи да она државотворна заједница која има устав има све елемента да буде аутентична и да постаје субјекат народне воље.

Кузмановић је указао да је доношењу Устава претходио низ значајних датума који су Српску чине стабилном државотворном јединицом.

"То је 24. новембра 1991. године када је основана Народна скупштина Републике Српске, затим референдум 9. и 10. новембра када је српски народ гласао за самосталност и прикључење Србији, а трећи је 9. јануар - Дан Републике и на крају доношење Устава који је заокружио све што смо то дата радили", рекао је Кузмановић.

Пријему присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, изасланик предсједника Србије, предсједник Склупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и министри влада Српске и Србије.

Свечани пријем у Скупштини града Београда организовало је Представништво Републике Српске у Србији, а присуствују и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета културе, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Српске и велики број званица.

Присутни су и министар одбране Србије Александар Вулин, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, енергетике и рударства Петар Ђокић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, као и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.