ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана28/02/2020

ЈЕДИНСТВО - ВИЗИЈА СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА

 

БЕОГРАД, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Животна визија Његове светости патријарха српски Иринеј јесте да српски народ буде јединствен, рекао је вечерас епископ ремезијански Стефан у Београду на пријему поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28 година од проглашења првог Устава Републике Српске.

 

Еписком Стефан, који је и викар патријарха, окупљеним је пренио благослов патријарха Иринеја.

"Његова животна визија јесте да будемо јединствени јер само тада најмоћнији. У јединству када смо, благословени смо и чинимо оно што је највеће и најузвишеније", рекао је епсикоп Стефан.

Еписком Стефан је напоменуо и да је много људи у историји Срба и Српске православне цркве /СПЦ/ било са великим визијама и енергијом, али су, нажалост, "врло брзо својим живом, а често сујетом и гордошћу, то знали и да упропасте".

"Зато, знајући колико нам је важно јединство, наш патријарх и Свети синод преносе благослов на све овде присутне", рекао је еписком Стефан.

Према ријечима епископа Стефана, патријарх Иринеј жели да сви подрже окупљене људе из Србије и Републике Српске, те поздраве њихову борбу, живот, труд и залагање.

"Само тако ћемо бити највећи најмоћнији визионатри свога рода. Визија Светога Саве је визија СПЦ", рекао је еписком Стефан.

Ово је шести пријем који у Београду приређује Представништво Републике Српске у Србији поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28 година од проглашења првог Устава Републике Српске.

Пријему присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник
Републике Српске Жељка Цвијановић, министар одбране Србије Александар Вулин у својству изасланика предсједника Србије, предсједник Склупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и министри влада Српске и Србије.

Свечаном пријему у Скупштини града Београда присуствују и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета културе, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Српске и велики број званица.

Присутни су и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, енергетике и рударства Петар Ђокић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, као и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.