ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/03/2020

ОТВАРАЊЕ САМИТА "ЕНЕРГЕТСКА БУДУЋНОСТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА"

 

ТРЕБИЊЕ, 5. МАРТА /СРНА/ - У Требињу ће данас почети самит "Енергетска будућност западног Балкана", чија ће кључна тема бити енергетска транзиција - политика дугорочних структуралних промјена у енергетским системима, а самит ће отворити предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

 

Централне теме су инвестициони пројекти енергетског сектора, зелене инвестиције, регионални енергетски пројекти, регионално напредовање, пословни састанци компанија цијелог региона, сарадња према моделу јавно-приватног партнерства.

Током дводневног самита, који заједнички организују "Електропривреда Републике Српске", град Требиње и предузеће "Сет", биће одржано девет панела који ће се, између осталог, бавити транзицијом енергетског сектора, перспективама развоја, стањем тржишта, потенцијалима обновљивих извора енергије, финансирањем пројеката у енергетици и паметном енергетиком.

На панелима ће учествовати више од 70 стручњака из свијета енергетике, међу којима су и директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, државни секретар Министарства рударства и енергетике Србије Мирјана Филиповић, најављено је из консултантске фирме "Бам" из Бањалуке које даје техничку подршку организацији самита.

Према најави организатора, предвиђено је да се учесницима на отварању обрате министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

На самиту ће учествовати чланови Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Срђан Мазалица и Вања Бајић.

Отварање самита, чији су покровитељи Влада Српске, град Требиње и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, заказано је за 11.00 часова у Културном центру.