ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/03/2020

ВИШКОВИЋ: ВЛАДА ОПРЕДИЈЕЉЕНА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА

 

TРЕБИЊЕ, 5. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да Влада Српске има и визију и жељу и опредијељена је да у предстојећем периоду што више ради на производњи електричне енергије из обновљивих извора, те да ту види велику шансу за привредни развој Српске и БиХ.

 

Вишковић је истакао да Република Српска има потенцијале да може производити електричну енергију из хидроцентрала, вјетроелектрана, сунчевих соларних панела...

"Све су то потенцијали које Република Српска и БиХ имају више него многе европске земље. Сва та енергија је производ намијењен извозу и она има тржиште у свијету. С тога је дошло вријеме да се то валоризује и да се искористе наши природни енерегетски потенцијали, а све у складу са преузетим директивама ЕУ, развојним плановима и програмима које Влада има", рекао је Вишковић.

Он је изјавио новинарима у Требињу да је Самит енергетике "Енергетска будућност западног Балкана", који је данас отворен, од великог значаја, те да очекује да ће еминентни људи од струке, панелисти дати инструкције и савјете како они виде развој енергетског сектора у наредним годинама.

"Велика су очекивања Владе од овог скупа, која је и генерални покровитељ Самита, јер очекујемо да струка каже како законодавна и извшна власт треба да се понашају у области енергетике, шта се од законских рјешења треба креирати и мијењати и шта треба прилагодити да би наше потенцијале заиста искористили на добробит наших грађана", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је искористио присуство директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача на Самиту да га упознао да је Влада Републике Српске заједно са осталим нивоима власти у БиХ спремна да отвори преговоре како би биле повећане дефинисане квоте за БиХ које у овом моменту износе 400 мегавата вјетроелектрана, 400 мегавата соларних електрана.

"Ми из Републике Српске сматрамо да су то мале квоте и спремни смо да разговарамо да те квоте буду повећане за БиХ из простог разлога што већ данас у овој сали има спремних инвеститора који су више него заинтересовани за градњу објеката и у сфери соларних електрана и у сфери вјетроелектрана", нагласио је Вишковић.

Вишковић је навео да Влада Републике Српске у својим плановима за наредних десет година има значајне планове за изградњу енергетских капацитета.