ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/03/2020

ОСНАЖИTИ ЕНЕРГЕTИКУ НА БАЛКАНУ

 

TРЕБИЊЕ, 5. МАРТА /СРНА/ - Генерални директор предузећа "Електропривреда Републике Српске" Лука Петровић истакао је да ће са самита "Енергетска будућност западног Балкана", који се одржава у Требињу, бити послата важна порука - да комуникацијом и сарадњом треба оснажити енергетику на Балкану.

 

Петровић је новинарима рекао да је важно да то оснаживање буде на добробит грађана и за стабилност енергетских компанија на овим просторима.

Он је навео да ће на енергетском самиту у Требињу бити одржано девет панела на којима ће говорити стручњаци из ове области.

Петровић је рекао да ће у наредних 10 година бити изграђени нови објекти на територији Републике Српске који ће омогућити производњу 1.000 мегавата струје из обновљивих извора енергије, те да ће сви бити рађено у складу са свјетским стандардима.

Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић захвалио је организаторима што су одабрали Tребиње као мјесто гдје ће се одржати самит, истакавши да је овај град идеална локација за то.

Он је навео да је енергетика једна од кључних грана у Tребињу и захвалио Влади Републике Српске и предузећу "Електропривреда Српске" што им пружа подршку у том домену.

"Tребиње је град који је у посљедње вријеме значајан у области туризма, а ово је још једна прилика да се покажемо као град који у области конгресног туризма има огромне потенцијале", рекао је Ћурић.

У Требињу је данас почео самит "Енергетска будућност западног Балкана", чија ће кључна тема бити енергетска транзиција - политика дугорочних структуралних промјена у енергетским системима, а самит је отворио предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Током дводневног самита, који организују "Електропривреда Републике Српске", град Требиње и предузеће "Сет", биће одржано девет панела који ће се, између осталог, бавити транзицијом енергетског сектора, перспективама развоја, стањем тржишта, потенцијалима обновљивих извора енергије, финансирањем пројеката у енергетици и паметном енергетиком.

На панелима ће учествовати више од 70 стручњака из свијета енергетике.