ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/03/2020

КОПАЧ: ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА У СРПСКОЈ НА ДОБРОМ ПУТУ

 

ТРЕБИЊЕ 5. МАРТА /СРНА/ - Директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач изјавио је данас у Требињу да Република Српска иде добрим путем када је ријеч о енергетској транзицији, што није случај са остатком БиХ.

 

"Радује ме што је Република Српска стварно заокренула своју енергетску политику у посљедњих годину или двије дана и гради будућност само на обновљивим изворима енергије гдје има конкурентне предности, што је будућност комплетне ЕУ", рекао је Копач новинарима.

Он је енергетску ситуацију у Републици Српској оцијенио изузетно позитивном и истакао да се у Федерацији БиХ није одмакло с мјеста.

"Нажалост, треба поправити неке ствари на нивоу БиХ које, иако не желимо, имају утицај на Републику Српску. У Федерацији БиХ, нажалост, још граде будућност на угљу, што ће имати велики негативни утицај у наредним годинама", истиче Копач.

Он је рекао да је изузетно задовољан како изгледа први Самит енергетике у
Требињу /СЕТ/.

"Још никада нисам био на панелу на коме ме је предсједник неке владе слушао до краја. Сви обично оду раније, а /премијер Српске/ Радован Вишковић то није урадио", каже Копач који је говорио на првом панелу СЕТ-а 2020 о теми "Транзиција енергетског сектора".

Први Самит енергетике у Требињу "Енергетска будућност западног Балкана" отворио је данас предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. Самит је окупио око 400 учесника са Балкана, а на скупу ће бити ријечи о 10 тема на девет панела из области енергетике.

Кључна тема дводневног скупа је енергетска транзиција - политика дугорочних структуралних промјена у енергетским системима.

Централне теме су инвестициони пројекти енергетског сектора, зелене инвестиције, регионални енергетски пројекти, регионално напредовање, пословни састанци компанија цијелог региона, сарадња према моделу јавно-приватног партнерства.

Самит организују "Електропривреда Републике Српске", предузеће СЕT и град Tребиње уз подршку Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.