ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/03/2020

КОШАРАЦ: БиХ ИМА ОКВИРНУ СТРАТЕГИЈУ РАЗВОЈА ЕНЕРГЕТСКОГ СЕКТОРА ДО 2035.

 

TРЕБИЊЕ, 5. МАРТА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Требињу да БиХ има оквирну стратегију развоја енергетског сектора до 2035. године.

 

"Она је оквирна с обзиром на чињеницу да су саставни елементи стратегије ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ. Сматрам да је то и један од најбољих модела који говори да се морају артикулисати званични ставови свих надлежних институција и свих нивоа власти у БиХ, а не да постоји централни орган који ће задавати одређене врсте стратешких приступа", рекао је Кошарац.

Он је након првог панела на Самиту "Енергетска будућност западног Балкана" који је данас почео у Tребињу рекао новинарима да је важно истаћи чињеницу да су сви свјесни неопходности примјене услова из трећег енергетског пакета.

"То је процес који је отворен код надлежних институција у БиХ, прије свега надлежних министарстава у владама Републике Српске и Федерације БиХ, а у којем Министарство спољне трговине и економских односа има координирајућу улогу", рекао је Кошарац, додајући да са тог аспекта очекује да ће у наредним мјесецима та питања бити врло јасно дефинисана.

Он је нагласио да БиХ и даље остаје при ставу да примјењује директиве Европске комисије и Енергетске заједнице.

"Прије свега смо фокусирани да доминантно будемо препознатљиви као произвођачи зелене енергије, да водимо рачуна о заштити животне средине свих грађана у БиХ, да обнављамо неопходне процесе декарбонизације одређених капацитета у БиХ и да у производњи електричне енергије све више користимо обновљиве изворе енергије", рекао је Кошарац.

Он је истакао да се ради на интегрисаним енергетским климатским плановима БиХ, да је формирано пет радних група и да су сви нивои укључени, те да је то један од важних оквира који БиХ треба да дефинише.

"Планирамо да до краја 2020. године усвојимо интегрисани енергетски климатски план, а важно је истаћи да се из тог аспекта европских директива ради на стратегији прилагођавања климатске промјене и стратегији обнова зграда до 2025. године. Вјерујем да ћемо бити веома ефикасни када је у питању енергетски сектор", закључио је Кошарац.

У Требињу је данас почео самит "Енергетска будућност западног Балкана", чија је кључна тема енергетска транзиција - политика дугорочних структуралних промјена у енергетским системима.

Централне теме су инвестициони пројекти енергетског сектора, зелене инвестиције, регионални енергетски пројекти, регионално напредовање, пословни састанци компанија цијелог региона, сарадња према моделу јавно-приватног партнерства.

Током дводневног самита, који заједнички организују "Електропривреда Републике Српске", град Требиње и предузеће "Сет", биће одржано девет панела који ће се бавити транзицијом енергетског сектора, перспективама развоја, стањем тржишта, потенцијалима обновљивих извора енергије, финансирањем пројеката у енергетици и паметном енергетиком.