ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/03/2020

TИЦА: ДОМ ЗДРАВЉА НЕМА ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ

 

ДРВАР, 26. МАРТА /СРНА/ - Дом здравља у Дрвару нема заштитну опрему за преглед пацијената, а владе Ливањског кантона и Федерације БиХ нису обезбиједиле средства за њену набавку, рекла је Срни директор ове здравствене установе Јасна Tица.

 

"Очајни смо, немамо заштитну опрему да прегледамо пацијенте. На сву срећу, у Дрвару нема заражених вирусом корона, али не дај Боже да буде један случај заразе у условима у каквим ми радимо, доћи ће до појаве вируса корона међу запосленима у Дом здравља, тада неће имати ко да прегледа становништво Дрвара и Босанског Грахова", рекла је Tица.

Она је навела да Дом здравља ради са минималним бројем медицинских сестара и доктора.

"Бесплатно ће нам сашити заштитне маске Фирма 'Јумко', али ми и даље немамо заштитних одијела, тестова и опреме", каже Tица.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да су Дрварчани из дијаспоре покренули акцију прикупљања новчаних средства за помоћ дрварском Дому здравља.

"Богу хвала још нема заражених виросом корона у Дрвару, али страхујемо од заразе. Становништво Дрвара је у највећем броју старија популација која је највише у опасности", истакла је Рунићева.

Министар здравља, рада, социјалне заштите и избјеглих у Ливањском кантону Василија Броћета није одговарала на позиве новинара Срне.

Давор Клечина, жупник Жупе Светог Јосипа у Дрвару и управитељ жупа у Босанском Грахову, Петровцу, Кључу, у саопштењу је поставио питање властима Ливањског кантона да ли Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово припадају овом кантону и у епидемији вируса корона или само код експлоатације шума?