ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/03/2020

ТЕРОРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА "АНА" ОПОМИЊЕ СРБИЈУ И РЕГИОН

 

БЕОГРАД, 26. МАРТА /СРНА/ - Стручњак за безбједност Милан Мијалковски сматра да недавни позив Албанске националне армије /АНА/ својим члановима да "буду спремни да дјелују" није случајан и да оглашавањем ове терористичке организације након готово десет година илегале, неко шаље поруку, не само Србији већ цијелом региону да воде рачуна на кога се ослањају приликом рјешавања проблема са вирусом корона.

 

Мијалковски је оцијенио да АНА није није никаква армија, већ да је њено обиљежје тероризам још од деведесетих година прошлог вијека.

"Они опстају захваљујући иностраним спонзорима и када год затреба они их ангажују, и то више као експоненти западних обавјештајних кругова него као аутономни фактор. Новом опоменом неко шаље поруку, не само Србији већ целом региону да воде рачуна на кога се ослањају приликом решавања проблема са вирусом корона", рекао је Мијалковски за данашњу "Политику".

Професор војних наука Митар Ковач упозорио је да АНА представља пријетњу за сјевер Космета, као и југ Србије.

"Север Косова јесте циљ, али и покушај неке равнотеже са `прешевском долином` ради преговарачке позиције у наредном периоду", рекао је Ковач.

Он сматра да ће АНА и такозвана војска самопроглашеног Косова бити употријебљене у функцији терора над мањинским заједницама, ако се не повинују интересима великоалбанских партија и њиховим циљевима.

"Деловање АНА може да буде опасно по Србе на Космету, јер очито намеравају да их насиљем, као у прошлости етнички очисте, и то не само јужно од Ибра и енклаве, већ да то ураде и на северу Космета. Ако до тога дође ни Србија ни међународна заједница неће на то благонаклоно гледати", закључио је он.

Tерористичка организације АНА појавила се у јавности послије готово десет година проведених у илегали а њен лидер је у говору који је одржао упутио позив својим члановима "на спремност да делују", пренио је раније "Спутњик".

Вођа АНА је навео да они имају јединице, батаљоне, бригаде, специјалне јединице, које су добро обучене и спремне да дјелују у сваком моменту.