ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/03/2020

ЗАРАЖЕНИ ВИРУСОМ КОРОНА БИЋЕ СМЈЕШТЕНИ И У ЂАЧКОМ ДОМУ

 

БИЈЕЉИНА, 26. МАРТА /СРНА/ - Градоначелник Бијељине Мићо Мићић саопштио је данас да ће бијељински Ђачки дом бити карантин за особе заражене вирусом корона, те да овај простор за почетак има 100 лежаја, али може бити оспособљен и за 180 особа.

 

Он је истакао да ће теже обољели бити у болничком карантину.

Мићић је навео да је Штаб на тај начин данас дефинисао и начин о поступању са лицима која ће потенцијално бити позитивна на вирус корона, да је донесена одлука у сагласности са ресорним министарством и Републичким Штабом за ванредне ситуације да Дом ученика буде карантин за све особе које су заражене, а немају тешке симптоме.

"Тим домом у наредном периоду руководиће Дом здравља Бијељина, полиција ће обезбјеђивати ту установу, а сву логистику води Градска управа", рекао је Мићић новинарима и додао да ће људи из Дома здравља припремати храну, а Градска управа ће обезбиједити одијела и заштитне маске, те да за почетак имају 100 одијела и 500 заштитних маски.

Он је нагласио да је став свих надлежних да се не мијешају заражени са онима који нису позитивни, али су под надзором.

"Дезинфекција је већ урађена, а Дом здравља ће направити упутство за корштење Ђачког дома", рекао је Мићић.

Он је навео да је у претходна 24 часа на Рачу ушло 239 возила, од који 225 камиона и 14 путничких возила, док је на прелазу Павловића мост у Републику Српску ушло 12 камиона.

"Комунална полиције је извршила 102 прегледа људи који су у самоизолацији, у кућном карантину и сви су нађени у кућама, дакле поштовали су мјере", рекао је Мићић након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Мићић је саопштио да је Полицијска управа Бијељина донијела шест налога за лица старија од 65 година због кршења одредби о кретању, а донијела је и седам налога за лица која су се кретала за вријеме полицијског часа.

"Међу овим лицима је и једно које је прекршило ту мјеру", додао је Мићић.

Он је навео да је, од прије два дана успостављени кол-центар, који је имао 57 позива након чега су на 19 мјеста отишли волонтери или чланови Јединице за општу намјену Цивилне заштите Града Бијељина.

"Позиваоци кол центра су тражили информације или, храну и лијекове да им се доставе. Највише позива било је у вези са питањем када ће моћи да оду до банке или да плате неке рачуне о чему ћемо у наредном периоду покушати да одредимо термин за њихово кретање", рекао је Мићић.

Он је рекао да је данас донесена и одлука да се набаве и монитори за интензивну његу Болнице, пет монитора који су неопходни за праћење виталних функција на интензивној њези, за шта ће из средстава које су прикупили привредници Града бити издвојено 49.100 КМ.

"Милион КМ има на рачуну Црвеног крста од чега ће бити купљено 10 респиратора и по потреби све што буде неопходно Дому здравља и Болници", рекао је Мићић.

Мићић је навео да је донесена и одлука да Градска управа води сву логистику о карантину у градској касарни, у којој ће бити и лица која су кршила забрану самоизолације или су дошла са Раче.

Вршилац дужности директора бијељинске болнице Милица Ловрић рекла је да данас у кућном карантину има 31 особа, а двије особе у болничком.

"Беба и породиља су у добром стању и данас иду кући", рекла је Ловрићева.

Она је нагласила да на подручју Семберије до сада има троје заражених вирусом корона.

"Држимо стабилну епидемиолошку ситуацију, а од свих нас зависи колико ће она таква и остати", рекла је Ловрићева апелујући на грађане да се придржавају свих мјера и савјета љекара.

Она је истакла да ће бијељинска Болница добити пет монитора захваљујући привредницима који су прикупили значајна средства за потребе ове установе, али да ће добити и пет визира, односно заштитних маски које су и те како потребне највише изложеним здравственим радницима – инфектолозима, анестезиолозима, гинеколозима и хирурзима.

"Пронашли смо данас и начин како да пронађемо фирму која има 3Д принтер и једну фирму из Брчког која ће дати логистику како и у Бијељини да почне производња тих визира", рекла је Ловрићева.

Она још једном навела да је, за сада, у Семберији стабилна епидемиолошка ситуација, али да се интензивно припрема све за потенцијалне проблеме.

"Јутрос смо на кризном штабу Болнице донијели одлуку да и стару зграду хирургије покушамо увести у намјену са потенцијалних 60 кревета, уколико би било потребно за збрињавање таквих пацијената", рекла је Ловрићева.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић рекао је да је епидемиолошка ситуација стабилна, те да није било промјена од јуче.

"Под надзором је 1.201 особа, а констатовано је да се обавезе, у вези са кућним надзором добро поштују, јер у протекла 24 часа нисмо имали кршење наредбе о кућној изолацији", рекао је Миловановић.

Он је навео да би карантин у Ђачком дому, требало да буде у функцији већ од сутра.

"Данас планирамо да извршимо одређене припреме", рекао је Миловановић, додавши да је од ресорног министарства стигла јасна инструкција за овај посао као и од Републичког штаба заванредне ситуације.