ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана26/03/2020

ОЛАКШИЦЕ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ

 

БАЊАЛУКА, 26. МАРTА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је на данашњој сједници Владе донесена одлука о привременом одгађању плаћања пореских обавеза до 30. јуна и то оних по основу пореза на добит за прошлу годину и свих накнада које проистичу из завршног рачуна привредника.

 

"Сви привредни субјекти који траже ову олакшицу морају поднијети Пореској управи писану изјаву и да добију од ње одобрење", рекао је Вишковић у обраћању јавности након данашње сједнице Владе.

Када је ријеч о пласманима и кредитима ИРБ-а Српске према привредним субјектима Српске и доспјелим ратама које ти субјекти имају за април, мај и јун, Вишковић је рекао да ће и то бити пролонгирано до 30. јуна.

"Овдје је ријеч о директним пласманима ИРБ-а до 2015. године, али и средствима која су ишла преко пословних банака", нагласио је Вишковић.

Он је рекао да ће половина накнада за лична примања чланова Владе за март бити уплаћена на рачун Фонда солидарности Српске.

Вишковић је рекао да се свим запосленим у јавном сектору, изузев здравства, препоручује да сами и на добровољној бази одлуче о томе да ли ће одређена средства од својих нето плата упутити према Фонду солидарности.

"Наша препорука је да то буде до пет одсто од нето плате за примања до 1.000 КМ, до 10 одсто за примања већа од 1.000 КМ. Препорука свим изабраним и постављеним лицима из Српске који обављају јавне функције, руководећим државним службеницима, те директорима јавних предузећа и слично да се одрекну дијела своје нето плате за март у износу до 20 одсто у корист Фонда солидарности за обнову Српске", рекао је Вишковић.

Он је рекао да је препорука Владе и да се све накнаде за управне и надзорне одборе, те одборе за ревизију уплате у поменути фонд и поновио да је све на добровољној основи.

"Средства која се овако прикупе у Фонд биће намијењена искључиво за помоћ радницима у реалном сектору који су погођени ванредним мјерама али и појавом корона вируса. Овдје смо да покажемо солидарност према тим људима", рекао је Вишковић.

Када је ријеч о субјектима који су погођени директно одлукама Владе, попут угоститеља, трговаца, малих предузетника и слично, Вишковић је нагласио да је договор да послодавци исплате радницима нето плату, а да разлика до бруто плате буде на терет Владе и буџета.

"За те раднике Влада ће уплатити порезе и доприносе. У том смислу не желимо да нарушимо функционисање наших фондова", рекао је Вишковић.

Он је најавио мјере и за раднике из неких других погођених сектора након што се сумирају подаци надлежних органа и организација.

"Завршетком марта или почетком априла имаћемо јасну ситуацију коме и у ком облику можемо помоћи у складу са могућностима буџета", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се активно ради на успостави Фонда за помоћ привреди, који би требало да буде оперативан већ у мају.

"Ту ћемо обезбиједити одређена средства путем међународних кредитора. Аранжман са ММФ-ом од 165 милиона евра приводимо крају и очекујемо половином априла та средства оперативним за буџете ентитета", рекао је Вишковић.

Он је додао да ће се емисијом обвезница и записа Српске обезбиједити што више новца у поменути фонд за привреду.

"Молимо све да разумију позицију буџета и не очекују да ћемо моћи 100 одсто намиривати свима претпљене штете. Али сигурно је да ћемо се са свима солидарисати и притећи им у помоћ да спасимо што више реални сектор", рекао је Вишковић и додао да међународне финансијске институције препоручују задуживање зарад очувања ликвидности, јавне потрошње и привредног амбијента.

Он је рекао да ће свим приватним лицима, која из неких разлога не буду могли да врате средства пословним банкама или ИРБ-у, помоћи раније договорени мораторијум на отплату рата кредита.

У Републици Српској до сада је потврђен 121 случај особа позитивних на нови вирус корона, од чега је у Бањалуци 81.