ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона28/03/2020

У САМОИЗОЛАЦИЈИ У ГРАЧАНИЦИ 13 МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА И 20 ГРАЂАНА

 

ГРАЧАНИЦА, 28. МАРTА /СРНА/ - У Грачаници у самоизолацији је 13 медицинских радника и двадесет грађана, рекао је Братислав Лазић, директор Клиничко-болничког центра /КБЦ/ Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници.

 

Упркос првом позитивном случају вируса корона у селу Добротин код Липљана, Лазић је навео да је стабилна епидемиолшка ситација у централном дијелу Космета и свим српским срединама јужно од Ибра.

Лазић је објаснио да је у Грачаници у самоизолацији двадесет лица, чланова породице и лица са којима је обољела особа била у контакту, као и 13 запослених у болници у Лапљем селу гдје је обољела особа била смјештена два дана.

"Предузели смо све мере како би смо спречили евентуално ширење вируса", рекао је Лазић новинарима.

Уз мјере самоизолације, уз помоћ косовске полицијске службе, каже Лазић, успостављена је пуна контрола поштовања наложених мјера самоизолације.

Он је истакао да у КБЦ-у имају два респиратора, као и да је припремљен објекат у коме ће за дан-два, у складу са смјерницама Министарства здравља Србије, бити отворено ново одјељење Инфективне клинике.

"Молимо грађане да смање кретање, да пријаве лица која су дошла у села, да пријаве своја кретања у последњих месец дана, јер се плашимо да ће због одбијања сарадње `сумњивих случајева` доћи до ширења вируса корона", упозорио је Лазић.

Он је захвалио руководству општине Грачаница и косовској полицијској служби на пуној сарадњи и разумијевању степена угрожености становништва вирусом корона.

Градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић замолио је грађане да остану код куће, те напоменуо да је извршена дезинфекција јавних објеката, као и да је припремљен план да у наредних неколико дана волонтери, којих је све више, обиђу свако српско домаћинство, посебно старачка, како би им допремили намирнице.

"Обишли смо 180 домаћинстава. Обезбедили смо донацију преко фирме `Елокос` - пет тона брашна и по 400 литара сокова и млека, што ће бити подељено у наредних неколико дана", навео је Поповић, те додао да је снабдјевеност продавница животним намирницама на задовољавајућем нивоу.

Он је упозорио грађане да полиција у наредном периоду неће толерисати било какво нарушавање мјера које су наложили стручњаци и да ће свако лице које крши полицијски час бити процесуирано.

Лазић и Поповић су навели да нису у обавези да извјештаје о појави и активностима на спречавању ширења вируса корона подносе министарству здравља у Приштини, већ да их искључиво подносе Министарству здравља Србије.

Он је додао да је са косовским властима потигнут договор да се сви сумњиви случајеви пребацују у нишки Клинички центар и поручио грађанима да преко Кол центара контактирају медицинске екипе које су на располагању 24 часа.