ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона28/03/2020

ЦРКВА ЋЕ ПОШТОВАТИ ПРЕПОРУКУ О БОГОСЛУЖЕЊИМА

 

БЕОГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ - Српска православна црква /СПЦ/ саопштила је да ће примијенити препоруке Владе Србије да се обреди у вјерским објектима и на отвореном простору врше без присуства вјерника с циљем сузбијања ширења вируса корона.

 

Црква неће прекидати богослужења, нити престати да причешћује вјернике јер то представља основу вјере, наводи се у Светог архијерејског синода СПЦ.

"У храмовима ће се у току богослужења налазити свештеник или свештеници са ђаконом, појцима и црквењаком, како је гдје потреба и прилика", истакнуто је у саопштењу.

Свети Синод је позвао све вјернике старије од 65 година, као и млађе, али слабијег здравственог стања и имунитета, да се наредних дана и недјеља уздрже од доласка на богослужења и тиме не изложе ризику себе и друге.

"Нашим верницима очински, пастирски одговорно и са љубављу благосиљамо да света богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, а да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому", поручио је Свети Синод.

Напоменуто је да остала чинодејства, нарочито крштења, треба одгодити до се ситуација не нормализује, а када је хитно потребно га је прилагодити мјерама ванредног стања, док сахране треба вршити са што мањим бројем присутних.

"Посебно напомињемо да није добро да се одлазак у цркву користи као изговор пред својом савешћу и пред ближњима за непоштовање мере самоизолације", поручио је Свети Синод.

Свети Синод је посебно истакао да ризик није причешће, већ присутна опасност од вируса, због његове експанзије.

У саопштењу је напоменуо да предстојећи период и кинески и домаћи стручњаци оцјењују као најкритичнији и да је изолација једини начин да заустави и избјегне трагично искуство Италије и неких других земаља.

Свештенство, монаштво СПЦ и народ су позвани да се у свему придржавају прописа које је донијела држава Србија, као и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети Архијерејски Синод.