ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво31/03/2020

КАКО ПРЕКО НОЋИ ЈЕДАН ВИРУС СРУШИ СВИЈЕТ БЕЗ ГРАНИЦА?

 

БЕОГРАД, 31. МАРТА /СРНА/ - Један од највећих српских пјесника, академик Матија Бећковић каже да се у ово вријеме вируса корона пита како преко ноћи један вирус сруши свијет без граница, укине људска права, заустави слободан проток робе, људи и идеја.

 

Бећковић истиче да је сада све као у његовом стиху "све што нико не памти", те да постоји опасност "и да се заборави, и да се понови".

"Ово је време изашло из зглоба. Сад се и глоб вратио у зглоб. Свако ће о њему сведочити на свој начин", рекао је Бећковић за РТС.

На питање да ли је ријеч солидарност доживјела своју ренесансу, Бећковић одговара одрично.

"Нажалост, то се не види са мог балкона. Не смем ни да помислим шта би било да ми телефон испадне из руке", наводи Бећковић.

Он каже да током дана у изолацији највише позива добија из Црне Горе.

"Маме ме да дођем. Кад може корона, могу и ја", истиче Бећковић.

Он је додао да је невјероватно да ни у изолацији не стиже све, те да се нада да ће, ако ово дуже потраје, коначно имати довољно времена.

"Прве недеље не обећавају. Да су ме својевремено послушали кад сам предлагао да се пензионерима забрани коришћење јавног саобраћаја, сад не би морали да забрањују и јавно и саобраћај", каже Бећковић.

Он истиче да више неће имати изговор за ствари од којих бјежи, у стилу "нема времена".

"Кажу да време најбрже пролази у затвору и да зато људи могу да издрже и доживотну робију. Има и оних који се толико навикну на тамницу да више никог немају на слободи, па и пошто их пусте моле да их приме назад", наводи Бећковић.

Бећковић каже да се осјећа као ди-џеј.

"Не могу да постигнем ремикс између `Вајбера`, `Твитера`, `Вотсапа` и `Месинџера`... На крају ће сви бити на губитку, а Бил Гејтс на добитку", рекао је Бећковић, додајући да чита оно што су неки други створили у изолацији - Шекспир у карантину, Сервантес у затвору, Данте у изгнанству, Достојевски у прогонству, Црњански у емиграцији...