ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона31/03/2020

УЗ ДОНАЦИЈУ СРБИЈЕ, ОЈАЧАТИ КАПАЦИТЕТЕ ДИЈАГНОСТИКЕ И ЛИЈЕЧЕЊА

 

БАЊАЛУКА, 31. МАРТА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће донација која је стигла вечерас из Србије помоћи Српској у реализацији трећег сегмента борбе против ширења вируса корона, а то је јачање капацитета дијагностике и лијечења и у име свих здравствених радника Српске захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и руководству Србије за ову помоћ.

 

Шеранић је истакао да је ова донација веома вриједна и да ће сутра, према плану и приоритетима, кренути дистрибуција здравственим установама у Српској.

Он је навео да се праве планови реорганизације болница у Републици Српској и прераспоређивања капацитета, јер има болница којима одређени стручњаци у наредном периоду неће требати, па ће они бити распоређени гдје је тренутно највећа потреба.

"На овакву епидемију се тешко припремити, из фазе у фазу сагледавамо оно што је потребно. У овом моменту од опреме то су заштитна одијела, маске, рукавице, визири, наочаре за заштиту здравствених радника како би могли лијечити пацијенте, а да би пружили адекватну помоћ пацијенту приоритетне ствари су респиратори, лијекови, те и опремање осталих капацитета као што су операционе, порођајне сале и други смјештајни капацитети", рекао је Шеранић новинарима вечерас у Бањалуци приликом дочека донације из Србије.

Он је истакао да се, јачањем просторних капацитета, јачају и капацитети кроз опрему и изразио наду да ће ова епидемија бити доведена до краја са што мање посљедица.

Шеранић је додао да је веома задовољан са донацијом која је вечерас стигла из Србије, посебно када је од пријатеља као што је Србија, те подсјетио да на тржишту у овој ситуацији веома тешко доћи до медицинске опреме.