ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона03/04/2020

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ МЈЕРАМА

 

НОВИ ГРАД, 3. АПРИЛА /СРНА/ - Штаб за ванредне ситуације у Новом Граду вечерас је усвојио закључке у вези са економским мјерама ради ублажавања негативних ефеката изазваних појавом вируса корона.

 

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да је општински Штаб за ванредне ситуације предложио да органи општине Нови Град доносе мјере из своје надлежности.

"Предложено је доношење одлуке да се умање комуналне таксе на истакнуту фирму привредним субјектима којима је био забрањен рад и то за цијели период трајања забране рада. Осим тога закључак је да се привредни субјекти, закупци општинских пословних простора којима је био забрањен рад ослободе или да им се умањи закупнина за цијели период трајања забране рада", навео је Дрљача.

Осим тога, закључено је да се привредни субјекти, корисници јавних површина којима је био забрањен рад ослободе или да им се умањи накнада за заузимање јавне површине за период трајања забране рада.

Закључено је да се привредни субјекти, закупци градског грађевинског земљишта, којима је био забрањен рад ослободе или да им се умањи накнада за заузимање градског грађевинског земљишта за цијели период трајања забране рада.

"Један од закључака је да се укину накнаде за чланство у управним и надзорним одборима, одборима за ревизију, накнаде представницима градског капитала у градским јавним предузећима и установама, цијели период трајања ванредне ситуације, односно ванредног стања, као и да се укине или смањи мјесечни износ уплате за боравак дјеце у вртићу `Пчелица Маја`", рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, Општински штаб за ванредне ситуације препоручио је свим приватним закуподавцима, чијим закупцима је забрањена или ограничена дјелатност, или код којих је дошло до знатног пада дјелатности и прихода, да се у потпуности или већим дијелом одрекну прихода од закупа, како би њихови закупци по завршетку кризе могли да наставе са радом.

Дрљача каже да и даље остају на снази све мјере које су раније усвојене, а усаглашене су са одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације.

Вечерас је закључено да је до 13. априла дозвољен рад зелене пијаце од 7.00 до 12.00 часова радним даном и суботом, уз поштивање свих прописаних мјера заштите.