ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона03/04/2020

СМАЊЕЊЕ ПРИХОДА ОЧЕКИВАНО УСЉЕД СМАЊЕЊА ПРИВРЕДНИХ АКТИВНОСТИ

 

БАЊАЛУКА, 3. АПРИЛА /СРНА/ - Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић изјавио је вечерас да је Пореска управа за прва три мјесеца ове године на рачун јавних прихода наплатила 598.700.000 КМ, што је за 23.100.000 КМ мање него за исти период прошле године и да је смањење прихода посљедица смањених привредних активности и ограничења или забране рада усљед епидемије вируса корона, те да је то и очекивано.

 

Он је истакао да је у актуелној ситуацији приоритет очување здравља свих радника и грађана.

Маричић је за појаснио да се јучерашња одлука Владе Републике Српске о начину измирења пореза на доходак и доприноса за март, односи на све субјекте којима је био забрањен рад у марту и да ће Република Српска за њих платити доприносе и порезе за тај мјесец, а на основу изјаве коју ће ти субјекти доставити Пореској управи.

"Образац са изјавом биће објављен на нашој интернет страници, у којој је потребно навести о колико је радника ријеч, уз мјесечну пријаву пореза о одбитку, коју су и до сада по пореским законима били у обавези да доставе до 10. маја, за мјесец март. Уз ту изјаву они ће оставрити своје право, а Пореска управа ће доставити Министарству финансија податке који су то порески обвезници и на који износ ће уплатити Министарство са Фонда солидарности", рекао је Маричић за РТРС.

Према његовим ријечима, сви предузетници и правна лица којима је забрањен рад у обавези су да доставе ту изјаву, да исплате само нето плату, а доприносе и порезе за њих ће уплатити Министарство финансија, односно Република Српска.

Маричић је прецизирао да се то односи на правна лица, предузетнике и предузетнике који обављају самосталну дјелатност и у име њих ће Република Српска уплатити порезе за цијели март, иако се забране о вршењу дјелатности донесене тек половином марта.

Он је подсјетио да је Влада као једну од мјера донијела и одлуку о одгоди плаћања пореских обавеза по пореској пријави за 2019. годину, која су доспијевала до 31. марта, а односе се на годишњу пријаву пореза на доходак, пореза на добит, као и за накнаде за шуме и противпожарну накнаду.

"То своје право могу остварити подношењем писане изајве, коју могу да добију на сајту Пореске управе, у електронској верзији и да доставе електонском поштом или факсом", рекао је директор Пореске управе Републике Српске, истичући да је ријеч о одгоди плаћања до краја године, на рате, а не о ослобађању од плаћања.