ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија04/04/2020

РУНИЋ: ДРВАРУ САМО 40.000 КМ, А КУПРЕСУ 700.000 КМ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРОНЕ

 

ДРВАР, 4. АПРИЛА /СРНА/ - Начелник општине Дрвар Душица Рунић указала је да је однос Федерације БиХ /ФБиХ/ према повратничким општинама са српском већином неравноправан и када је ријеч о борби са вирусом корона, јер су од федералног Министарства финансија за ове намјене добили само 40.000 КМ, док је за општину Купрес издвојено 700.000 КМ.

 

Рунићева је изјавила Срни да и у овако тешком тренутку одлучују ко је битнији, а ко није, што се може видјети на основу расподјеле средстава.

"Да ли то значи да су Срби изузети од опоравка од посљедица изазваних вирусом корона и да ли је то дио стратешког плана да корона буде савезник у елиминацији Срба из Федерације", упитала је Рунићева.

Она је навела да разумије помоћ свом народу, али сматра да "можда властима Федерације БиХ смета помоћ Српске и Србије повратничким општинама".

Рунићева је истакла да Срби учествују у пуњењу буџета и Федерације и Ливањског кантона, јер су повратничке општине изузетно богате природним ресурсима од којих користи имају сви осим тих општина, будући да су им одузета сва права управљања њима.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша потврдио је Срни да ова локална заједница, у којој живи већином српско повратничко становништво, није добила ниједну марку.

Он је такав поступак назвао срамним будући да у оваквим тренуцима не би смјело бити никакве подјеле.

Министарство финансија ФБиХ из буџета за 2020. годину издвојило је 9.800.000 КМ општинама у Федерацији.