ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона04/04/2020

ШЕРАНИЋ: ЕПИДЕМИЈА ПОД КОНТРОЛОМ, ЗДРАВСТВЕНИ КАПАЦИТЕТИ ДОВОЉНИ

 

БАЊАЛУКА, 4. АПРИЛА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је епидемија вируса корона у Српској под контролом и да су капацитети Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ и других здравствених установа у Републици за сада довољни за његу пацијената.

 

Шеранић је навео да се на Клиници за инфективне болести УКЦ-а поштују сви принципи и мјере личне заштите пацијената и здравственог особља, те да су дисциплина и одговорност медицинара и становништва најбољи одговор на појаву и ширење епидемије корона вируса.

Он је поновио да је у Српској линеаран или постепени раст епидемије и заражених, а не експоненцијални, што сматра позитивним.

"То је доказ да епидемију држимо под контролом и немамо оптерећеност здравственог система. Број пацијената који долазе у наше здравствене установе није велики, што је и био циљ наших активности и мјера усмјерених према заједници", рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о недостатку лијекова и медициских средстава, Шеранић је напоменуо да је проблем што је Европа зауставила испоруке поменуте робе, упркос томе што је реализована њена куповина.

"Почели смо одређене преговоре са колегама из ЕУ да нам допусте испоруке које смо већ платили да не бисмо долазили у било какве недостатке", рекао је Шеранић.

Појашањавјући закључак Републичког штаба за ванредне ситуације који се односи за забрану кретања викендом, Шеранић је навео да је током викедна, односно до сутра до 18.00 часова дозвољено кретање људи унутар локалне заједница.

Шеранић је данас са генералним директором УКЦ Владом Ђајићем и замјеником генералног директора Ненадом Стевандићем посјетио пацијенте обољеле од вируса корона на Клиници за инфективне болести УКЦ-а, као и особље те клинике.

Он је похвалио све здравствене раднике у Српској, као и пацијенте који се одупиру вирусу.