ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет04/04/2020

СВЕ ВИШЕ СЛУЧАЈЕВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

 

МИЛАНО, 4. АПРИЛА /СРНА-Ројтерс/ - Групе за подршку жртавама породичног насиља у Италији изразиле су забринутост да је за вријеме епидемије вируса корона дошло до наглог пораста оваквих случајева насиља.

 

Групе за подршку кажу да постоји забринутост да су услови карантина и изолације довели до пораста броја случајева насиља и да жртве немају коме да се обрате.

Позивајући се на званичне податке, парламентарна комисија, која се бави насиљем над женама, саопштила је да су пријаве полицији ових случајева пале на 652 у прва 22 дана марта, са 1.157 у истом периоду прошле године.

Група за помоћ жртвама породичног насиља "Телефоно роса" саопштила је да је број позива опао за 55 одсто, на 496 у прве двије седмице марта у односу на 1.104 у истом периоду прошле године. И друге групе наводе да је ситуација скоро иста.

Парламентарна комисија наводи да ово не значи да је насиље над женама опало већ да су жртве сада изложене још већој опасности, контроли и агресији партнера који их злостављају.

"Постоји велики број проблема у оваквој ситуацији, а један од њих је затражити помоћ када сте присиљени да останете код куће", рекла је један од директора полиције у Милану Алесандра Симоне.

Према званичним подацима, у Италији је 13,6 одсто жена претрпјело насиље од актуелног или бившег партнера.