ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона07/04/2020

ВЛАДИКА СЕРГИЈЕ: НИЈЕ БОГАТ ОНАЈ КОЈИ МНОГО ИМА, ВЕЋ ОНАЈ КОМЕ МАЛО ТРЕБА

 

ДРВАР, 7. АПРИЛА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије поручио је да је садашња невоља која је задесила свијет - епидемија вируса корона дошла да би се човјек вратио себи, да би схватио да је био роб непотребних ствари и често без икаквог разлога несрећан.

 

Он указује на то да човјек садашњег тренутка само жели да /пре/живи и да је задовољан ако је сит и здрав.

Владика Сергије истиче да се сада изнова потврђује истинитост изреке "да није богат онај који много има, већ онај коме мало треба".

"Браћа са Далеког истока кажу да су човјеку за срећу потребне само три ствари: кров који не прокишњава, шака риже и срце које воли", наглашава епископ Сергије у писму објављеном на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Према његовим ријечима, дух потрошачког друштва одавно је ушао у сваку пору човјековог постојања, људе начинио робовима новца, произвођачима и потрошачима, бришући оно човјечно у њима.

"Вредновали смо једни друге по томе ко колико зарађује и троши, како се облачи и гдје љетује, какав аутомобил вози и с ким се дружи. Јели смо храну не знајући ко је и гдје производи, како расте и како се прави. Ништа нам то није било битно јер смо се поодавно удаљили од самих себе, мислећи да ипак постојимо као људи. Али, варали смо се", каже владика Сергије.

Он подсјећа на ријечи Светог Максима Исповједника "да човјек није ни добар ни зао, већ је пријемчив и на добро и на зло, уколико дође у додир са њима".

"Тек сад видимо да су нам животни обрасци били лоши, да смо живјели у свијету недостојном човјека и његове слободе, по матрици коју су нам одредили други, а не по обрасцу којег бисмо сами требали створити. Наша је слобода заправо била наше добровољно ропство у којем смо себе оковали очекивањима свијета који нас је заслијепио својом варљивом свјетлошћу", сматра владика Сергије.

Он указује на апсурд да људи данас опсједају трговине тражећи брашно, а да су заборавили на зимовања, љетовања, пријеме и дочеке.

Епископ Сергије каже да је данас вреднија колиба на селу него стан на петом спрату у срцу метрополе, јер у колиби је слобода, а у стану ропство.

"Tако лако смо се одрекли села и његових благодати, хрлећи у градове да будемо туђе робље, да живимо од милости послодаваца, а могли смо на селу бити слободни људи, истинска господа, да живимо на своме и од свога рада, да нас не дотичу свјетски економски и политички токови, да не осјетимо кризу у кризним временима", наводи владике Сергије.

Он подсјећа да су још Свети оци давно рекли "да је првобитни окус гријеха преиспуњен сладошћу, а тек касније, својом горчином покаже нам истинско лице, али и дубину нашег суноврата".

"Нама остаје да се молимо, да чувајући ближње од самих себе покажемо колико нам је стало до других, али исто тако да у времену физичке раздвојености у молитви загрлимо једни друге, радујући се поновном сусрету, до којег треба свима да опростимо све, у име Христово", поручио је епископ Сергије.