ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/04/2020

ОЛАКШИЦЕ ЗАТРАЖИЛО ИЗМЕЂУ 10 И 15 ОДСТО ПРАВНИХ ЛИЦА

 

БАЊАЛУКА, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Банкарски сектор у БиХ је чврст, стабилан, поуздан, висококапитализован и ликвидан, рекао је Бошко Мекињић из Управног одбора Удружења банака БиХ.

 

Он је рекао да се на плану превазилажења ситуације усљед вируса корона већ почело са реализовањем акционог плана договореног на састанку представника банака и Владе Српске, те да је банкарски сектор у цијелости испоштовао све одлуке које је донијела републичка Агенција за банкарство.

Када је ријеч о олакшицама за одређене групе клијената које су најпогођеније, Мекињић је навео да се то односи на одобравање мораторијума, увођење грејс периода, продужавање рока отплате, продужавања крајњег рока доспијећа револвинг кредита...

"Постоји и мјера додатног ангажовања ликвидних средстава клијентима који су погођени пандемијом. Ове олакшице од банака до сада је затражило између 10 и 15 одсто правних лица, док је физичких лица нешто мање или око пет одсто", рекао је Мекињић за РТРС и додао да се, када је ријеч о отплати кредита, очекује да ће прилив средстава у банке, због ових олакшица, у првој фази бити мањи од 20 до 30 одсто.

Он је нагласио да ће банке посредством олакшица и мораторијума изаћи у сусрет клијентима у тренутно најпогођенијим областима, попут транспорта, комуникација, хотелијерства и угоститељских услуга.

Мекињић је истакао да Централна банка БиХ, према својој надлежности, може да искористи инструмент управљања обавезном резервом.

"У складу са својим надлежностима Централна банка може да смањи стопу обавезне резерве, чиме се добијају додатна резервна ликвидна средства из којих можемо даље реаговати након што се заврши ова криза, јер нам у овом моменту та средства нису пријеко потребна", рекао је Мекињић.

Он је навео да би на тај начин било ослобођено око 1,3 милијарде КМ.

Мекињић је на том плану додао да банкарски сектор БиХ има јединствен став, те да ће Управни одбор Удружења банака БиХ тражити да буде смањен проценат обавезне резерве.

"Ту иницијативу имамо и са федералне стране, јер је то заједнички интерес. Међутим, не могу да улазим у пословање Централне банке, али бојим се да ћемо се бавити само посљедицама уколико правовремено не реагујемо", рекао је Мекињић и напоменуо да су то ликвидна резервна средства за клијенте који су погођени кризом.

Он је рекао да ће друга иницијатива Управног одбора Удружења банка БиХ бити смањење негативне каматне стопе за средства преко обавезне резерве.

"Сви учесници би требало да једнако сносе терет кризе. При томе првенствено мислим на Централну банку и на наведене мјере, те на смањење накнада Централне банке које она наплаћује од пословних банака да би им се олакшало пословање. Трећа ствар се односи на смањење накнада од Агенције за осигурање депозита", навео је Мекињић.

Он је напоменуо да се додатна средства могу ослободити и уколико се хартије од вриједности искључе из обрачуна структуре обавезне резерве Централне банке, чиме ће се омогућити додатних више од милијарду КМ ликвидних средстава.

"То су све мјере које су изводљиве и не задиру у законске мјере", рекао је Мекињић.