ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/04/2020

ОБИЉЕЖЕН ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

 

БЕОГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ - У Београду је данас, полагањем вијенаца на Споменик жртвама геноцида у Другом свјетском рату, обиљежен Дан сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату.

 

У име Владе Србије, вијенац на споменик који се налази не мјесту некадашњег нацистичког логора "Старо сајмиште", положио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Почаст страдалима одали су и замјеник градоначелника Београда Горан Весић, представници СУБНОР-а и Удружења логораша, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је на "Старом сајмишту", чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године

Дан сјећања на жртве геноцида обиљежава се у спомен на 22. април 1945. године, када је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у Независној Држави Хрватској.

Према званичним подацима које су југословенске власти, на основу извјештаја послијератне хрватске комисије, упутиле у Нирнберг, у комплексу концентрационог логора Јасеновац убијено је између 500.000 и 700.000 људи.

Рано ујутро 22. априла 1945. године посљедњи логораши кренули су у пробој у логору. Према подацима Јавне установе "Спомен подручје Доња Градина", дан уочи пробоја у логору су била 1.073 логораша, а усташку ликвидацију концентрационог логора Јасеновац успјело је да преживи укупно 169 логораша.