ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/04/2020

ПУПОВАЦ: ПОКАЗАЛИ СМО СОЛИДАРНОСT И КАДА НИСМО САГЛАСНИ

 

ЈАСЕНОВАЦ, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Савјета Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је данас да су представници народа који су страдали у усташком логору смрти Јасеновцу присуствовали заједничкој комеморацији са хрватским званичницима да би показали да могу бити солидарни и онда када се међусобно не слажу.

 

Пуповац је истакао послије комеморације у Јасеновцу да је ситуација у вези са вирусом корона показала да постоје ствари у којима се "солидарност може манифестовати трансетнички, трансстраначки и трансидеолошки".

"Tо се манифестовало међу политичким странкама у Сабору посебно током марта, а овај пут је било неопходно да се покаже минимум солидарности у вези са оваквим симболичним мјестима и да тај минимум солидарности покушамо претворити у основу за реализацију онога што смо више пута рекли на састанцима са предсједником Владе и прошле и претпрошле године", додао је Пуповац.

На питање шта се промијенило у посљедњих годину дана и због чега су представници народа који су страдали у Јасеновцу одлучили да заједно са предсједником Владе и Хрватског сабора учествују на заједничкој комеморацији, Пуповац је истакао да је било одређених промјена на политичком нивоу, али не на нивоу питања која су спорна.

"Оно што је било пресудно је да смо у околностима манифестоване солидарности у вези са епидемијом вируса корона и земљотреса у Загребу одлучили да направимо корак ближе", рекао је Пуповац након полагања вијенаца и цвијећа у спомен на жртве усташког логора Јасеновац поводом 75 година од пробоја из логора.

Он је додао да је тај корак ближе уродио тиме што су предсједници Хрватске, Сабора и Владе одлучили да и они направе корак и да сва тројица дођу у Јасеновац.

Пуповац је навео да је та одлука залог за оно што очекују да ће бити направљено.

"И ми смо хтјели дати дио доприноса, а то је да будемо данас овдје и да покажемо да можемо бити солидарни и онда када се међусобно не слажемо и онда када смо удаљени у погледу како доживљавамо и како оцјењујемо поједине појаве као што је историјски ревизионизам, негационизам овога мјеста, толерисање оних који величају усташки режим и који нашу земљу осликавају знамењем тог режима", истакао је Пуповац.

Дан сјећања на жртве Јасеновца обиљежава се 22. априла, када је 1945. године извршен пробој посљедње групе логораша.

Рано ујутро 22. априла 1945. године посљедњи логораши кренули су у пробој у логору. Према подацима Јавне установе "Спомен подручје Доња Градина", дан уочи пробоја у логору су била 1.073 логораша, а усташку ликвидацију концентрационог логора Јасеновац успјело је преживјети укупно 169 логораша.