ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/04/2020

ЗАЈЕДНИЧКА КОМЕМОРАЦИЈА НИЈЕ ПОТВРДА АНТИФАШИЗМА ЗАГРЕБА

 

БЕОГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Заједничка комеморација представника хрватског државног врха и мањинских заједница, одржана данас у Јасеновцу, није потврда да је Хрватска у својој суштини антифашистичка држава, изјавио је предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

 

"Предсједник Хрватске Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић и предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић су полагањем вијенца одали почаст за око 700.000 убијених Срба, Рома и Јевреја и антифашиста у највећој фабрици смрти на Балкану Јасеновцу прије свега због међународне заједнице, а не због тога што је антифашизам истинско опредјељење Туђманове Хрватске", истакао је Линта.

Он је у писаној изјави оцијенио као врхунско лицемјерје то што највиши хрватски званичници одају почаст жртвама у Јасеновцу, док Министарство хрватских ветерана из свог буџета годинама финансира два удружења која се баве величањем НДХ.

Линта је навео да се два радикално ревизионистичка удружења "Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац" и "Хрватски домобран" баве величањем НДХ и промоцијом усташке тезе да је Јасеновац био радни логор, а усташки зликовци борци за слободу хрватског народа.

Он је навео и бројне друге чињенице које показују да је НДХ стварни темељ Хрватске, а не ЗАВНОХ, како то декларативно пише у Уставу.

Линта подсјећа да је Хрватски сабор покровитељ комеморације убијеним усташким зликовцима у Блајбургу, да се у Хрватској у суштини некажњено користи усташки поздрав "За дом спремни!", те физички и вербално нападају Срби и исписују на десетине хиљада усташких графита и порука мржње.

"Табла са `За дом спремни!` из Јасеновца је премјештена у Новску, а није уништена, подижу се споменици усташама као онај у Сиску за 105 убијених зликоваца. У Хрватској се некажњено одржавају сваке године мисе Анти Павелићу и усташким генералима, а Влада и локалне власти финансирају концерте Марка Перковића Томпсона који велича НДХ и усташтво и сваки свој концерт почиње са поздравом `За дом спремни!`", указује Линта.

Према његовим ријечима, осим тога министар хрватских ветерана Томислав Медвед ексхумира убијене усташе и сахрањује их са војним почастима, а сваког 10. априла на дан оснивања НДХ представници Владе Хрватске, жупанијске и градске власти у Сплиту присуствују обиљежавању оснивања усташке тзв. девете бојне ХОС-а.

"Ту се велича усташтво и НДХ, а одбијају да присуствују обиљежавању величанственог устанка у Србу 27. јула који је подигао српски народ заједно са часним Хрватима против геноцидне политике НДХ", наглашава Линта.

Он је подсјетио и да је град Загреб већином гласова одборника ХДЗ-а и стране градоначелника Милана Бандића додијелио годишњу награду за филм Јакову Седлару за срамни и антицивилизацијски филм у којем се Јасеновац приказује као радни логор за вријеме рата.

Државни врх Хрватске и изасланици националних мањина и антифашиста данас су код споменика "Камени цвијет" положили вијенац и цвијеће у помен на жртве усташког логора Јасеновац, на 75. годишњицу пробоја посљедњих логораша.
Протеклих година бивши предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић на комеморацију је слала изасланика, а почаст жртвама одавала је сама, углавном неколико дана прије државне комеморације.

Представници мањина и антифашисти одбијали су да присуствују државној комеморацији због ревизије историје Другог свјетског рата у Хрватској, те су организовали одвојене комеморације.

Рано ујутро 22. априла 1945. године посљедњи логораши кренули су у пробој у логору. Према подацима Јавне установе "Спомен подручје Доња Градина", дан уочи пробоја у логору су била 1.073 логораша, а усташку ликвидацију концентрационог логора Јасеновац успјело је преживјети укупно 169 логораша.