ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти23/04/2020

СРБИЈА И СРПСКА ЋЕ У НЕДЈЕЉУ ЗАЈЕДНИЧКИ ОБИЉЕЖИТИ ПРОБОЈ ЈАСЕНОВЦА

 

БЕОГРАД, 23. АПРИЛА /СРНA/ - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да је српски народ јединственији него икад и да никада није био уједињенији у жељи да заједничи обиљежава историјске догађаје, те најавио да ће у недјељу, 26. априла, Србија и Република Српска заједно, али са различитих локација - из Доње Градине и Сремске Митровице, обиљежити 75 година од пробоја логораша из Јасеновца.

 

"Ми ћемо у недељу имати манифестацију без присуства људи, /српски члан Предсједништва БиХ/ Милорад Додик у Доњој Градини, а ја у Сремској Митровици - на великом стратишту о коме готово нисмо говорили, а гдје је према проценама убијено до 7.500 Срба. Дакле, то ћемо некако, због ситуације у вези са вирусом корона, да укомпонујемо да се види да смо то организовали са заједничким порукама одавде из Србије Републици Српској, а из Српске ка Србији", рекао је Вучић новинарима.

Он је поручио да никада неће бити заборављене жртве Јасеновца, тог најстрашнијег нацистичког режима који је починио злочине у Другом свјетском рату и страшно страдања српског, јеврејског народа и Рома.

"Увек ћемо имати довољно времена и довољно ћемо себе умети да обавежемо да се тако тешки и страшни злочини никада не забораве", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је поновио да је српски народ јединствен у намјери да заједнички планира своју будућност.

"Када о томе говорим, говорим и о Космету и о томе што ми заједно радимо са Републиком Српском, поштујући БиХ", рекао је Вучић.

Он је додао да српски народ, не само да опстаје, него долази до потпуне националне консолидације и да тога не треба да се стидимо.

"Та наша национална консолидација значи снажнију економију, снажнију државу, али и да добро знамо где живи наш народ и да му се увек нађемо у муци и да смо спремни и способни да му помогнемо. Ми не причамо више приче о затварању граница на Дрини као што смо раније због политичких свађа имали. Успевамо тако да наш народ објединимо и такву политику не угрожавајући другог наставићемо да водимо", поручио је Вучић.