ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти23/04/2020

АНТИЦИВИЛИЗАЦИЈСКО ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕ ЖРТАВА У ЈАСЕНОВЦУ И ПОТОЧАРИМА

 

БЕОГРАД, 23. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је данас као дубоко увредљиво и антицивилизацијско саопштење Меморијалног центра Сребреница-Поточари у којем је око 700.000 српских, ромских, јеврејских и осталих жртава геноцида у Јасеновцу изједначио са бошњачким жртвама над којима је почињен ратни злочин у Сребреници.

 

Линта је истакао да је скандалозна чињеница и "чист безобразлук" да Меморијални центар Сребреница-Поточари настоји да један од бројних злочина који се десили на простору бивше Југославије, као онај Сребреници над Бошњацима, изједначи са највећом фабриком смрти у историји Балкана и једним од највећих масовних злочина у историји свијета какав је почињен у усташком логору Јасеновац.

"Меморијални центар Сребреница-Поточари на челу са србомрсцем Емиром Суљагићем својим саопштењима упорно понавља најбезочнију лаж да се у Сребреници тобоже десио генодид над Бошњацима и на тај начин наставља да шири бијесну мржњу према Србији, Републици Српској и српском народу", нагласио је Линта у писаној изјави.

Он је указао да, ако постоји злочин на простору бивше Југославије који је најближи дефиницији геноцида, онда је то брутално етничко чишћење око 250.000 Срба и убиство више од 2.500 српских цивила, војника и ратних заробљеника у хрватској злочиначкој акцији "Олуја" 1995. године.

"Није могуће са моралне и људске стране да се упоређује злочин у Сребреници са масовним злочином над крајишким Србима, а камоли да се упоређује са Јасеновцем", истакао је Линта.

Подсјећајући на то да су се у и око Сребренице, као и у другим дијеловима БиХ, десили злочини и над Србима и над Бошњацима, Линта је поручио да због тога треба једнако осудити све злочине, казнити све ратне злочинце без обзира на националну и вјерску припадност и једнако поштовати и српске и бошњачке жртве.

"Сваки Бошњак који инсистира на безочним лажима да се у Сребреници тобоже десио геноцид, да је Србија извршила агресију на БиХ, да је Република Српска настала на геноциду и злочину, да не признаје Дан и име Републике Српске је противник мира, међусобног поштовања, успоставе повјерења и помирења између српског и бошњачког народа", поручио је Линта.